Forbered Mac-en din på Lion

Forbered Mac-en din på Lion

GUIDE: Dette bør du gjøre før du går til Mac App Store og kjøper OS X 10.7.

OS X Lion er rett rundt hjørnet - eller kanskje allerede ankommet når du leser dette. I skrivende stund vet vi ikke nøyaktig når operativsystemet slippes i Mac App Store. Torsdag 14. juli har vært den heteste kandidaten i noen uker nå.

Uansett - enten OS X Lion er kommet eller du fortsatt venter, bør du gjøre (og sjekke) et par-tre ting før du hiver deg rundt for å laste ned og installere det nye operativsystemet. Da forsikrer du deg at oppgraderingen går så raskt og smidig som mulig

LES OGSÅ:

Er du klar for OS X Lion?

Er Mac-en din Lion-vennlig?

Systemkravene til Lion er ikke de samme som i Snow Leopard, så du er nødt til å dobbeltsjekke at Mac-en din kan kjøre det nye operativsystemet før du setter i gang. Listen over Lion-godkjente Mac-er inkluderer de fleste modeller lansert siden sent 2006.

Velg “Om denne maskinen” fra Apple-menyen, og se på “Prosessor” og “Hukommelse” i vinduet som spretter opp på skjermen. Din Mac må ha en Intel Core 2 Duo-, Core i3-, Core i5-, Core i7- eller Xeon-prosessor. Mac-er med Intel Core Solo eller Core Duo er ikke kompatible. Hva gjelder minne, trenger du 2 GB eller mer. Vi anbefaler imidlertid å ha minst 4 GB - jo mer, jo bedre.

Det er lite du får gjort med en prosessor som ikke kan kjøre Lion, men det er enkelt og billig å oppgradere minnekapasiteten på en Mac. Crucial, en av de største minneprodusentene, tar cirka 200 kroner for en 2 GB oppgradering på en MacBook fra 2008 (inngangsmodellen kom med 1 GB som standard). På en MacBook Pro fra 2010 koster det rundt 600 kroner å oppgradere frar 4GB til 8GB minne fra Crucial.

Det er også en god ide å ha minst 10 GB (eller mer) med tilgjengelig harddiskplass på oppstartsdisken din. Installasjonsfilen til Lion er på 4 GB, i tillegg trenger du plass til midlertidige filer. Lions nye funksjoner betyr også at du trenger mer diskplass til ”hverdagslig” bruk enn du gjorde under Snow Leopard. Med programmer som DaisyDisk og WhatSize kan du finne ut hva som eventuelt tar opp plass på harddisken din, om du trenger å slette ubrukte og overflødige filer.

Du må kjøre Snow Leopard

Ifølge Apple kan du bare oppgradere til Lion fra Mac OS X 10.6, også kjent som Snow Leopard.

Hittil har ikke Apple lagt frem noen direkte oppgraderingsmetoder for brukere med Leopard, eller Mac OS X 10.5, så hvis du bruker operativsystemet fra 2007, må du først oppgradere til Snow Leopard, operativsystemet Apple lanserte I august 2009.

Apple og andre selger en enkeltlisens av Snow Leopard for 269 kroner, eller 450 kroner for en familiepakke på fem lisenser.

For dem som fremdeles kjører Mac OS X Tiger og som har en Mac som tilfredsstiller prosessor- og minne-krav, er den eneste muligheten i skrivende stund å oppdatere til Snow Leopard ved hjelp av Mac Box Set til 1090 kroner. En Mac Box Set Familiepakke med fem lisenser koster 1490 kroner.

LES OGSÅ:

Visuelt nytt i OS X Lion

Oppdater til Mac OS X 10.6.8

Å ha Snow Leopard installert på Mac-en din er ikke nødvendigvis tilstrekkelig for Lion: Du bør oppdatere operativsystemet til versjon 10.6.8, som Apple lanserte den 23. juni. Velg ”Programvareoppdatering” fra Apple-menyen og installer 10.6.8.

Sikkerhetskopier maskinen

For å være på den sikre siden er det selvfølgelig lurt å sikkerhetskopiere Mac-en din ved hjelp av Time Machine (eller annen backup-programvare som for eksempel SuperDuper eller Carbon Copy Cloner) på en ekstern harddisk, slik at du kan gjennopprette systemet til Snow Leopard hvis Lion ikke vil installeres eller hvis noe går galt.

Og sørg for at Snow Leopard-installasjonsdisken er lett tilgjengelig, slik at du kan bruke den for å starte maskinen om Lion skulle gjøre maskinen ubrukelig.

Deaktiver FileVault

Hvis du bruker FileVault, det innebygde krypteringsverktøyet i OS X, på noen av dine kontoer, anbefaler vi å deaktivere FileVault før du oppgraderer til Lion. Hvorfor? For det første bruker Lion en annen (og visstnok bedre) krypteringsmetode. Apple sier at du kan bruke Snow Leopard-varianten for tidligere krypterte brukerkontoer, men det er antagelig lurest å gå for den nye Lion-varianten.

Sjekk hvilke programmer som er kompatible

Ettersom det ikke vil være mulig å installere Rosetta, programemulatoren som gjør det mulig for Intel-baserte Mac-er å kjøre programvare laget for PowerPC-prosessorer, på Lion, vil ikke de eldre programmene fungere på det nye operativsystemet.

Du kan se hvilke PowerPC-applikasjoner som befinner seg på Mac-en din ved å klikke på ”Om denne maskinen” under Apple-menyen, deretter klikk på knappen ”Mer info” nederst i vinduet for å hente opp Systemprofil. Velg ”Programmer” fra kategorien ”Programvare” på venstre side av Systemprofil-vinduet. Klikk på kolonnen ”Type” for å sortere elementer, og bla til du finner appene som viser ”PowerPC” eller ”Classic” (sistnevnte fungerte ikke på Snow Leopard heller).På vår testmaskin var kun en håndfull programmer merket som ”PowerPC”, inkludert et par assosiert med Office for Mac 2008 som konverterte grafer og Excel regneark slik at de kan åpnes, redigeres og lagres i tidligere versjoner av Microsofts-programpakke, som Office for Mac 2004 og Office 2003 i Windows.

Du kan også bla gjennom en massiv liste på nettstedet RoaringApps som viser hvilke Mac-programmer som fungerer med Lions tidligere utviklerversjoner, hvilke som ikke fungerer og hvilke som har problemer med det nye OS-et. Programmer som har blitt testet inkluderer typisk brukerkommentarer som byr på ekstra informasjon om hva som fungerte og hva som ikke fungerte på utviklerversjonene av Lion.

Hvis du ønsker å oppgradere til Lion, men ikke kan si farvel til enkelte av dine gamle programmer riktig ennå, kan løsningen være et «dual boot»-oppsett slik at du valgfritt kan starte opp Mac-en med Lion eller med en tidligere OS X-versjon. Denne kan være lagt inn på en annen partisjon som du har opprettet på hoved-harddisken ved hjelp av Diskverktøy eller på en ekstern disk.

LES OGSÅ:

OS X brøler igjen

Sørg for at du har en rask internettforbindelse

Fordi Lion bare vil distribueres via Mac App Store, vil brukere med dårlige internettforbindelser slite med å få tak i det nye operativsystemet. Det vil selvsagt ikke være umulig, men å laste ned dn 4 GB store installasjonfilen kan ta tid. Et tips kan være å laste ned oppdateringen et annet sted enn hjemmefra.

I USA har Apple sagt at kunder kan bruke trådløsforbindelsen i deres butikker, men da det ikke finnes Apple Store i Norge, vil ikke dette være mulig her til lands. Eplehuset og Humac sier til Macworld.no at de (foreløpig) ikke vil tilby et lignende alternativ i sine butikker.

En mulighet er å ta din bærbare Mac til en venn som har en bedre internettforbindelse enn deg, eller til jobben. Stasjonære Mac-er er en annen sak: En 27-tommer iMac er ikke akkurat hendig å ta med seg på bussen eller trikken. Det er uklart hvordan kunder med trege internettforbindelser vil kunne skaffe seg Lion. Apple har fortalt utdanningsinstitusjoner og bedrifter at de vil kunne laste ned Lion en gang og deretter kjøre installasjonsfilen på flere Mac-er, men selskapet har ikke bekreftet at forbrukere vil kunne gjøre det samme.

Skaff deg en Apple ID

For å laste ned Lion fra Mac App Store, må du ha en Apple ID. Du har kanskje en allerede – det er den du bruker for å logge inn i iTunes Store – men hvis ikke, kan du opprette en her ved å oppgi e-postadresse, passord og annen informasjon.

Ha betalingsinfo klart i Mac App Store

Du må også sørge for at du kan betale for Lion i Mac App Store. De fleste brukere har lagt inn et kredittkort i sin iTunes-konto, men hvis du ikke har et kredittkort eller ikke ønsker å gi fra deg disse opplysningene til Apple, kan du kjøpe et iTunes-gavekort og overføre pengene til Mac App Store. For å gjøre det, klikk på en av de første tre ikonene i toppen av Mac App Store-appen – Featured, Top Charts eller Categories – klikk deretter på ”Redeem” under seksjonen ”Quick Links” øverst til høyre. Tast inne gavekortkoden i tekstfeltet, og klikk på knappen Redeem.

Så er det bare å vente...

Takket være Lions nye distribusjonsform via Mac App Store, bør oppgraderingsprosessen gå relativt raskt og enkelt for de fleste. Det er imidlertid alltid lurt å være forberedt.

Når Lion ankommer Mac App Store, kan du laste ned oppgraderingen til alle Mac-er du eier for en engangssum på 209 kroner ved å bruke den samme Apple ID-en. Det spiller ingen rolle om noen av Mac-ene i husholdningen som regel bruker en annen Apple ID; bare logg inn på Mac App Store med Apple ID-en som ble brukt for å kjøpe Lion, og du kan laste ned en andre kopi (og en tredje og en fjerde og så videre) gratis.

Apple ID-en må tastes inn på disse Mac-ene bare denne ene gangen. I motsetning til andre apper solgt på Mac App Store, vil Lion støtte seg til operativsystemets programvareoppdaterings-mekanisme for fremtidige forbedringer og sikkerhetsoppdateringer.

Valgfritt: Kjøp en Magic Trackpad for din stasjonære Mac

Det er helt valgfritt, men de nye flerfingerbevegelsene som kommer i Lion – scrolling i sider, app-svitsjon, zooming – vil ikke være tilgjengelig for dem som er utstyrt med en iMac, Mac mini eller Mac Pro. Apples Magic Mouse støtter flerfingerbevegelser, men ikke like mange som Magic Trackpad.

(Kilder: Macworld.com, Computerworld.com)

Har vi glemt noe? Del dine tips og erfaringer i kommentarfeltet nedenfor!

Les om:

Enterprise