Foretrekker Polen fremfor India

Making Waves prøver "nearshoring", med 37 ansatte i Krakow.

Publisert Sist oppdatert

Verden er flat, ifølge den amerikanske finansanalytikeren Thomas Friedman. Han mener at internasjonale barrierer for å flytte næring har blitt borte. Det er like enkelt å bruke en spesialist i India, Brasil eller Ukraina, som det er å bruke en lokal ressurs.

Så enkelt er det ikke, det vet man hos det norske selskapet Making Waves, som utvikler digitale produkter og tjenester for det norske markedet. I 2005 startet selskapet en avdeling i den polske byen Kraków. Det går bra, men det har kostet mye tid og energi å bygge en felleskultur.

- Det var i grunn litt tilfeldig at vi endte med akkurat Polen, men etablering av et offshoring-kontor var sentralt i strategien vår, og det har fungert utrolig bra. I en undersøkelse om offshoring ble Kraków i 2009 utnevnt som verdens fjerde mest lovende by å starte offshoring-virksomhet i. Og det er den mest lovende byen i Europa, forteller Kim Ydse Krogstad.

Foran Kraków ligger bare gigantbyene Beijing, Shanghai, og filippinske Cebu City.

Hierarkisk

Kraków har gode høyskoler og universiteter, det er mange andre it-selskaper som har etablert seg der og det er et stabilt land. Ifølge Krogstad er det ryddige forhold og menneskene er lette å forholde seg til.

- For oss i Norden tror jeg Polen er omtrent det beste man kan få. Det er nært, billig å reise til, de snakker godt engelsk og er ivrige til å satse på fremtiden sin. De har høy grad av integritet, er karrierebevisste, de er stolte av hva de gjør og er opptatte av å levere kvalitet.

Men det har tatt tid før alt fungerte bra for Making Waves, som nå har 37 ansatte i Kraków. Å bygge et samarbeid over distanse er en krevende sak.

- De er veldig fascinert av den nordiske måte å styre et selskap på, med en veldig flat struktur, hvor sjefen sitter sammen med de ansatte, og alle får lov å si hva de mener, sier salgsdirektør Eiliv Mæhle Liljevik.

Billigere

- Mye av nøkkelen til at det fungerer, er tett samarbeid i kombinasjon med et avklart kunde/leverandørforhold mellom Kraków og Oslo. Da ønsker de å levere for egen maskin, og tar eget initiativ. De er ansvarlige for å lykkes på egen hånd og vi legger forholdene til rette for det, sier Krogstad.

Grunnen til at Making Waves benytter seg av ressurser utenlandsk handler både om kostnader og tilgang til kloke hoder. Det er utvilsomt billigere å leie folk i Polen, men mye av fortjenesten går bort til opplæring, reising, ekstra utstyr, hoteller og leiligheter.

Hver uke er det noen fra Making Waves i Krakow. Krogstad selv er der minst en gang i måneden. Samtidig er det mange fra Polen som kommer innom i Oslo, noen er der opp til flere måneder.

- Det er utrolig viktig å samle teamene rundt et prosjekt. De må kjenne kundene. Vi snakker egentlig ikke om offshoring, men om "nearshoring". Vi sender ikke blindt arbeid til Polen, vi inkluderer folk fra Polen inn i våre prosjekter, sier Krogstad.

Standardløsninger for videokonferanse var ikke nok for å kommunisere over landegrensene. Les mer på neste side!