Første norske bedrift med Vista

Første norske bedrift med Vista

15. juni gikk GIEK som første norske bedrift over til Windows Vista. Mer stabilt enn forventet, er omkvedet.

- Sist vi anskaffet pc-er var i 1999. Frem til i år har vi hovedsakelig benyttet stasjonære pc-er med Windows 2000, sier Dag Laumann, ikt-leder i GIEK.

Maskinene benyttes for kontorapplikasjoner, saksbehandlingssystemet og økonomistyringssystemet Agresso.

- Vårt overordnete krav er å sørge for god sikkerhet. Derfor har vi gått langsomt frem før vi gjorde våre endelige valg, forklarer Dag Laumann.

Å velge Widows XP på brukerutstyret ville vært et enkelt valg, men GIEK følte at XP med sin lange fartstid ikke helt svarte til behovene.

- Vista har bedre sikkerhet for mobilitet, men vi følte at det var vel tidlig å ta det i bruk, fremhever Dag Laumann.

Testet nøye

Derfor startet GIEK i januar 2006 å planlegge for en mulig overgang. I september 2006 ble de første applikasjonene testet ut på andre versjon av beta-utgaven. Noen svakheter ble avdekket, men Vista viste seg å være mer stabil enn forventet. Saksbehandlingssystemet måtte rettes med hensyn til fargebruk i Vista. Rapportgeneratoren måtte tilpasses. Problemer med skriverdrivere var forventet.

LES OGSÅ: Færre bedrifter vil ha Vista

Samtidig fulgte GIEK med på hva som skjedde med de norske deltagerne i Microsofts TAP-prosjekt (Technology Adaptor Program) hvor Justis- og politidepartementet var en viktig deltager.

- TAP er et prosjekt som kjøres over hele verden der hensikten er å få tilbakemeldinger for hvordan lokale applikasjoner jobber med et nytt programvaremiljø, sier Rune Lystad, løsningsarkitekt i Microsoft.

Tilbakemeldingene fra TAP var brukbare. Sammen med erfaringene fra sitt eget pilotprosjekt med to brukere medførte dette at GIEK gikk fra en konservativ it-innstilling til en foroverlent.

Innføring

Spesialfirmaet Move fikk jobben med å lede prosjektet med å innføre Vista til alle ansatte.

- For å forenkle driftssituasjonen valgte vi å satse på bærbare pc-er til alle, sier Bent Norman Lund, seniorrådgiver på it i GIEK.

Prosjektet ble startet 15. mars og avsluttet i henhold til tidsplanen den 15. juni. De ansatte er derfor fremdeles i en fase hvor de forholder seg til de nye arbeidsbetingelsene.

Pc-ene ble valgt ut fra kravet om vekt og ytelse. 2 GB minne og 120 GB harddisk, krypteringsbrikke og batterilevetid ble vektlagt. Dataene er sensitive og må være krypterte. Fujitsu Siemens Lifebook S ble foretrukket.

LES OGSÅ: Beijing-OL vil ikke ha Vista

- Det er morsomt at det er noe nytt. Det ser veldig estetisk ut, sier Marika Muhonen Nilsen, seniorrådgiver for informasjon i GIEK.

Det Marika henviser til er Vistas Aero med sitt gjennomskinnelige grafiske miljø og mulighetene for bruk av applikasjoner via oppgavelinjen nederst i skjermen og sidepanelet til høyre.

- Mens jeg sitter å skriver noe kan jeg bare peke på symbolet for Outlook for å se at jeg har fått nye mail. Det er en funksjon jeg har nytte av, sier Øyvind Ajer.

- Jeg tror at Aero bidrar til å gjøre brukerne hakket mer effektive, hevder Rune Lystad.

Mest juss

GIEK, Garanti-instituttet for eksportkreditt, garanterer for eksportkreditt til norske virksomheter ved salg til utenlandske kunder.

- Vi er lite kjent i it-industrien. Vi er kjent for bidrag til finansiering av oljerigger og av teleleverandører, sier Øyvind Ajer, avdelingsdirektør for garantiavdelingen i GIEK.

Ett av tilbudene er å tilby finansiering på vegne av norske eksportører. Slik finansiering kan være det som skaffer de norske bedriftene utenlandske kontrakter.

GIEKs ansatte er en samling av fagfolk med hovedvekt på juss, markedsføring og økonomi. Arbeidet er saksbehandling på viktige kontrakter og medarbeiderne må derfor ha et intimt kjennskap til de norske leverandørene og de potensielle utenlandske kundene.

Konsekvensen er at saksbehandlere de seneste årene har fått større behov for å reise uten å miste tilgangen til den nødvendige konfidensielle informasjonen. Det medfører nye krav til en avansert it-løsning.

Les om:

Enterprise