Fremtiden mørk for Psystar

Fremtiden mørk for Psystar

Apple har vunnet nok et slag i kampen mot Mac-kloneren Psystar.

Psystar er selskapet som har gjort seg kjente for å selge vanlige pc-er med Mac OS X installert - Mac-kloner eller såkalte Hackintosh-maskiner. Apple har ikke sett på dette med blide øyne og har tatt Psystar til retten i California. Nå har den første dommen falt, og foreløpig ser alt ut til å gå Apples vei.

- Psystar har krenket Apples eksklusive rett til reproduksjon, rett til distribusjon og rett til å skape avledede verk, skriver dommeren i saken, William Alsup, i en uttalelse.

Avgjørelsen bekrefter altså det Apple hevder; at Psystar bryter OS X sluttbrukerlisens, som ikke tillater installasjon av Apples operativsystem på ikke-Apple maskinvare. Psystar har hele tiden ment at sluttbrukerlisensen er ulovlig, men dommeren ser ut til å være av en annen oppfatning. Apple har også fått gjennomslag for at Psystar bryter den amerikanske antikopi-loven DMCA (Digital Millennium Copyright Act).

Dermed kan Psystar komme til å måtte betale erstatning til Apple. Tidligere i høst gikk imidlertid Mac-kloneren til søksmål mot Apple fordi de hevder at selskapet binder Snow Leopard ulovlig til sin maskinvare, så kampen er ikke nødvendigvis helt over med det første.

Psystar har solgt Intel-baserte maskiner med Mac OS X siden april 2008, da de begynte å selge maskiner til langt lavere priser enn Apples egne. Apple saksøkte Psystar i juli 2008 og etter det har det vært flere runder i retten og søksmål i begge retninger. Les mer om Psystar vs. Apple i amerikanske PC World.

Les om:

Enterprise