Frykter kinesisk Yahoo

Frykter kinesisk Yahoo

Et kinesisk oppkjøp av Yahoo vil åpne for overvåkning av millioner av amerikanere. Det mener en amerikansk personvernaktivist.

Det var i et arrangement på Stamford University Jack Ma, direktør i Alibaba Group, fredag kom med uttalelsene. Han har tidligere sagt at han ønsker å kjøpe Yahoo ut av Alibaba, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Yahoo eier omtrent 40 prosent av kinesiske Alibaba Group, og Alibaba har siden 2005 håndtert Yahoos tjenester og merkevare i Kina.

Bekymrede amerikanere

Flere amerikanske personvern grupper har gitt uttrykk for bekymring rundt Alibabas planer.

Jeff Chester, daglig leder for personvernorganisasjonen Center for Digital Democracy, sier til Financial Times at han anbefaler amerikanske myndigheter å ikke godkjenne et eventuelt salg av Yahoo.

Årsaken er at han frykter at informasjon om amerikanske borgere skal bli kontrollert av et utenlandsk firma med tilknytning til den kinesiske regjeringen.

- En overtakelse av Alibaba over Yahoo vil åpne for overvåkning av millioner av amerikanere, sier Chester.

Alibaba avviser kritikken, og opplyser at data som er lagret utenfor Kina ikke vil være tilgjengelig for kinesiske myndigheter. En talsmann for Alibaba sier til Financial Times at selskapet konsekvent følger gjeldende lover og regler i de land selskapet gjør forretninger i.

- Det er ingen grunn til å tro at Yahoos data vil bli behandlet på noen annen måte etter et skifte i ledelsen, sier Alibaba til Financial Times.

På tross av Alibabas betryggende ord, er det sannsynlig at et eventuelt kjøp vil være kontroversielt.

- Vil folk som bruker epost fra Yahoo føle seg trygge med å bruke en tjeneste som er eid av et kinesisk selskap, vel vitende om at alle virksomheter på nett i Kina er forventet å dele informasjon om brukere og aktiviteter på forespørsel, spør Rebecca McKinnon ved tenketanken New America Foundation, til Financial Times.

Yahoo sliter

Yahoo var i søkelyset i september da direktør Carol Bartz ble avskjediget fra stillingen sin med umiddelbar virkning.

Ett av områdene Bartz ble kritisert for, bortsett fra manglende evne til å heise Yahoo tilbake fra glemselen, var måten hun håndterte et allerede vanskelig forhold til kinesiske Alibaba Group.

Yahoo påstår at de var overrasket at Alibaba hadde satt ut betalingstjenesten Alipay til en kinesisk virksomhet kontrollert av Ma.

Alibaba Group påstod på sin side at Yahoo var kjent med at tjenesten ble satt ut, og oppgir at årsaken er å imøtekomme nye kinesiske forskrifter.

Yahoo og Alibaba ble til slutt enige om en kompensasjon til Yahoo og andre investorer over tapet av Alipay-tjenesten.

Enterprise