Fullverdig mot Vista og Windows 7

Fullverdig mot Vista og Windows 7

Novell Suse Linux Enterprise Desktop 11 er det beste profesjonelle alternativet til Windows.

Midt i støyen rundt betatestingen til neste Windows, har Novell sluppet en ny, ferdig versjon av sitt operativsystem for bedrifter, Novell Suse Linux Enterprise Desktop 11 (SLED). Våre kolleger i britiske Business Advisor har testet pakken, og utroper den til det beste profesjonelle alternativet til Windows.

Den største fordelen britene trekker fram er at SLED uten videre finskruing og ekstrainstallering integrerer sømløst med et Windows-basert nettverk, med servere, applikasjoner og filsystem. Det vil for eksempel si Office-filer, Exchange og Active Directory. SLED er utstyrt med Openoffice 3 og Outlook-klonen Evolution, og de snakker Microsoft-brukervennlighet med Linux-nivå sikkerhet og stabilitet.

Testingen på tre ulike pc-er, stasjonær og bærbare viste ingen problemer eller inkompatible drivere. Dette hadde vært et problem med den foregående Vista-testen, ble det påpekt. Installasjon på få minutter ble også verdsatt. Støtte for Silverlight i tillegg til Java og Flash gir støtte for det meste av levende innhold på nett, og egen avspiller er kompatibel med mediaformatene til Microsoft også.

Business Advisor poengterer at det ikke mangler Linux-distribusjoner i markedet. Men SLED er den eneste de fullt ut kan anbefale for profesjonell bruk i bedrifter. En viktig forskjell er at service-avtalen er på cirka 700 kroner i året. For et fullt operativsystem med Office-verktøy og den sannsynligvis beste Outlook-konkurrenten i friprogramvaremiljøet er det ingen upris. Her er også den mest kritiske kommentaren: SLED er så proppet med programmer at det nesten blir i meste laget.

Enterprise