TIERN: Du slipper ikke unna, en eller annen gang må du oppgradere til Windows 10, og det er bare å hoppe i det, ifølge Gartner.

TIERN: Du slipper ikke unna, en eller annen gang må du oppgradere til Windows 10, og det er bare å hoppe i det, ifølge Gartner.

Gartner sjokkert over Windows 10

Større virksomheter har tatt i mot Windows 10 med åpne armer, skal vi tro Gartners Stephen Kleynhans.

Med tanke på urolighetene i forbindelse med Windows 8 og 8.1, har mange i større virksomheter ventet på erfaringene fra de som har oppdatert til Windows 10. Under Gartners Symposium/ITxpo i Florida 4.-8. oktober, uttalte Gartners forskningsdirektør og "Windows-guru", Stephen Kleynhans:

– Vi regnet med at mottakelsen ville bli bedre for Windows 10 enn Windows 8. Jeg er blitt sjokkert over hvor god mottagelse det har fått blant våre kunder i større virksomheter.
Han la til at den positive responsen viser at Windows 10 er et godt operativsystem. Han trakk frem at det er slankt og moderne, med usedvanlig enkle måter å oppgradere fra tidligere versjoner. Han la til at det har "cool toys".

Ingen nye versjoner

Virksomheter som har basert seg på Windows har opplevd at hver nye versjon har medført vanskelige beslutninger. Som å gå fra et relativt stabilt system, gjerne XP og Windows 7 til noe helt nytt, som med Vista og Windows 8, eller å beholde det man har og vente til neste versjon deretter.

Nå har jo Microsoft løst problemet ved å erklære Windows 10 for den siste Windows-versjonen. Heretter skal det bli kontinuerlige oppdateringer i stedet for helt nye versjoner av operativsystemet.

– Det betyr at Windows 10 er noe du må oppgradere til en eller annen gang, uansett hvilken Windows-versjon du kjører i dag, hevder Kleynhans. Gartner forutser at i 2018 vil 80 prosent av større virksomheter være på Windows 10. (Med større virksomheter menes det som på engelsk kalles "enterprise" – red.anm).

Ikke bare-bare

Kleynhans peker på at du kan legge Windows 10 over i et Windows 7-nettverk, og at alt burde fungere. Eksisterende applikasjoner burde kjøre uten problemer og du kan administrere nettverket med eksisterende administrasjonsverktøy.

Men selvsagt vil noen ting være annerledes. Du må fjerne alle versjoner av Internet Explorer til og med versjon 10, fordi Microsoft stanser supporten av disse i år. Kleynhans viser til at Windows 10 kommer med den nye nettleseren Edge, men råder til at Internet Explorer 11 bør beholdes for å ha noe å falle tilbake på om det blir problemer med Edge.

Så må it-avdelingene ta inn over seg at Microsoft vil sende ut en ny oppdatering hver fjerde måned og planlegge deretter. Kanskje vil dette fortsette til evig tid. Om dette sier Kleynhans at det ikke er nødvendig å oppdatere samtlige pc-er for hver oppdatering, men du må være sånn noenlunde på stell.

Krever planlegging

Han hevder du har rundt åtte måneder på deg til å rulle ut, fordi du på et eller annet tidspunkt vil komme ut av synk med sikkerhetsoppdateringer som vil komme underveis.

Ifølge Kleynhans har it-avdelingene tiden frem til mars 2016 på å teste ut Windows 10. Deretter kan utrulling foregå ut siste halvår 2016. En mer konservativ måte å gjøre det på, vil være å rulle ut i 2017 sammen med utskiftning av gammel maskinvare. Det skal være enklere å oppdatere til Windows 10 enn til Windows 7, men som alltid krever det nitidig planlegging for å sikre at alle applikasjoner og prosesser vil fungere.

Les om:

Enterprise