Gode utsikter for Windows 7

Gode utsikter for Windows 7

KOMMENTAR: Microsofts nyeste operativsystem høster gode anmeldelser. Kanskje det nå er på tide å pensjonere XP.

Fullversjonen av Windows 7 skal ligge klar tidlig i 2010, men muligens kan Microsoft klare å fremskynde lanseringen til inneværende år. Derfor bør man allerede nå vurdere om man skal kaste ut XP eller ikke.

Foreløpig ligger betaversjonen ute til testing for de som måtte la seg friste. For Microsoft er det svært viktig at etterkommeren til Vista blir godt mottatt. Programvaregiganten trenger positiv omtale etter at Vista ble en begrenset suksess - for å si det forsiktig. Vista var et stort arkitektonisk steg - og nettopp derfor var spesielt bedriftskundene skeptiske.

Tall på hvor mange Windows-brukere som har oppgardert til Vista (og kjører Vista) varierer noe. Siste tallet vi har sett er web-beregninger fra selskapet Net Applications, som viste at bare 21 prosent av Windows-brukere kjører Vista. Hele 65 prosent kjører fortsatt XP.

XP bra nok

Microsofts hodebry er at XP fortsatt dekker de aller fleste kundenes behov. Og mange, spesielt i bedriftsmarkedet, har vært bekymret (med rette) for kompatibilitetsproblemer i forhold til Vista - i hovedsak gjelder dette tredjepartsapplikasjoner.

Windows 7 er bygget på samme arkitektur som Vista, og vil slik sett ikke løse noen kompatibilitetsproblemer. Kompatibilitetsproblemet med Windows 7 blir imidlertid et langt mindre problem enn da Vista ble lansert for et par-tre år siden. Den enkle grunnen er at programvareutviklerne har rukket å tilpasse applikasjonene til Vista og således også Windows 7-arkitekturen. Dessuten har virtualiseringsteknologien kommet en god del lenger og man kan dermed fortsatt holde liv i eldre applikasjonsservere på tross av en oppgradering av operativsystemet.

Ressursvennlig

Microsoft håper lanseringen av Windows 7 skal motbevise påstandene om at selskapet bare evner å bygge store, ressurskrevende operativsystemer. Vista er i denne sammenhengen nettopp akkurat det, mens Windows 7 skal fungere på alt fra mini-pc-er til de råeste beist av bærbare eller stasjonære. Windows 7 sluker ikke ressurser.

Om privatpersoner, bedriftskunder og utviklermiljøer lar seg friste - gjenstår å se. Men sjansene til Windows 7 er gode. Mange bedrifter har en policy om å oppgradere til annenhver generasjon. Når det store flertallet sitter på XP, burde det love godt for Windows 7. Når også kompatibilitetsproblemene stadig blir mindre og det rett og slett er mange spennende og nyttige funksjoner i det nye operativsystemet - så blir kanskje Windows 7 den suksessen Microsoft nå trenger.

Les om:

Enterprise