Godt kvartal for it-gigantene

Godt kvartal for it-gigantene

Noen av it-bransjens største selskaper melder om solide tall for fjerde kvartal i fjor.

Mange selskaper fikk mye å stri med i fjorårets siste kvartal, men nå viser kvartalstallene til IBM, Google, Microsoft og Intel at det ennå er mulig å tjene penger.

Programvare og tjenester

IBM omsatte for 29,5 milliarder dollar i fjorårets siste kvartal, en økning på to prosent fra året før. Nettoinntjeningen økte med fire prosent og endte på 5,5 milliarder dollar.

For hele året økte omsetningen med tre prosent til 106,9 milliarder dollar, mens nettoinntjeningen endte på 15,9 milliarder dollar, opp syv prosent fra 2010.

Både programvare- og tjenesteomsetningen økte i fjerde kvartal og gjennom året sett under ett. Maskinvaresalget gikk på sin side ned med 8 prosent.

- Vi hadde et sterkt fjerde kvartal og avsluttet året med nye rekorder både for inntjening per aksje, omsetning, lønnsomhet og pengeflyt, sier IBM-toppsjef Virginia Rometty i en pressemelding.

Tjente på bedriftskundene

Microsoft kunne på sin side melde om rekordtall for sitt andre kvartal i regnskapsåret 2012, som ble avsluttet i slutten av desember.

I løpet av kvartalet økte selskapet omsetningen til 20,9 milliarder dollar, en økning på fem prosent fra året før. Det er den høyeste kvartalsomsetningen for selskapet noensinne.

Til tross for omsetningsøkningen gikk lønnsomheten tilbake for Microsoft i løpet av kvartalet. I andre kvartal 2010 tjente selskapet 8,17 milliarder dollar, i samme kvartal i fjor var dette redusert med 2,2 prosent til 7,99 milliarder dollar.

Bedriftssalget gikk bedre enn salget av konsumentprogramvare. Microsofts Business-divisjon økte omsetningen i løpet av kvartalet med 3 prosent, til 6,28 milliarder dollar, mens Server & Tools-divisjonen økte med 11 prosent til 4,77 milliarder dollar.

Windows-omsetningen gikk tilbake med 6 prosent til 4,74 milliarder dollar.

- Eksepsjonelt år

Intel omsatte for 13,9 milliarder dollar i fjorårets siste kvartal, en økning fra omsetningen på 11,5 milliarder dollar i samme kvartal 2010. Det ga et nettoresultat på 3,5 milliarder dollar for kvartalet, mot 3,2 milliarder dollar samme kvartal året før.

I 2011 omsatte Intel for til sammen 54,2 milliarder dollar, en økning på 24 prosent fra 2010. Nettoinntjeningen endte på 13,7 milliarder dollar, opp 19 prosent fra året før.

Selskapet økte blant annet omsetningen av Core-prosessorer med 17 prosent i løpet av fjerde kvartal. Intel-toppsjef Paul Otellini karakteriserer 2011 som et eksepsjonelt år for Intel.

- Vi har en fantastisk produkt- og teknologi-pipeline for 2012 og gleder oss over de globale vekstmulighetene som er mulig takket være ultrabook-pc-er, datasentre, sikkerhetsløsninger og Intel-baserte smarttelefoner og nettbrett, sier han i en pressemelding.

Ellevesifret omsetning

Google økte omsetningen med 25 prosent til 10,58 milliarder kroner i fjerde kvartal sammenliknet med samme periode året før. Nettoinntjeningen økte med 17,8 prosent til 3,51 milliarder dollar.

I løpet av 2011 sett under ett økte Google omsetningen med 29,3 prosent til 37,9 milliarder dollar. Nettoinntjeningen økte med 13,1 prosent til 11,7 milliarder dollar.

Til tross for de tilsynelatende imponerende tallene ble Googles kvartalstall kjølig mottatt på børsen.

Lønnsomheten i selskapets annonsevirksomhet redusert, og sammen med redusert lønnsomhet i forhold til analytikernes forventninger bidro dette til at Googles aksjekurs falt med 10 prosent.

Les om:

Enterprise