Godt utrustet hp-telefon

Godt utrustet hp-telefon

TEST: HP Ipaq 914 er en robust smarttelefon som har det meste man forventer og litt til.

Hewlett-Packard satser på nytt i proffmobilmarkedet med smarttelefonen Ipaq 914 med etternavn Business Messenger. Den kjører Windows Mobile 6.1 og har blant mange funksjoner både en trykkfølsom skjerm og integrert gps.

Som de fleste andre nye smarttelefoner på markedet støtter Ipaq 914 den raskeste formen for datanedlasting gjennom turbo 3G (hsdpa) og g-standard for trådløse nettverk. Og er du utenfor et oppgradert mobilnett har telefonen støtte for Edge.

Med andre ord er du her dekket opp uansett hvor du befinner deg.

At telefonen er utstyrt med Windows Mobile betyr både god integrasjon mot XP- eller Vista-pc-er samt at du får Office Mobile med lommevariantene av Word, Excel og Powerpoint. I tillegg har den selvsagt kalender, avtalebok og e-post som synkroniserer sømløst med Microsoft Exchange Server.

Design, navn og fysisk størrelse på Ipaq 914 minner om Iphone, men den er et proffere alternativ på godt og vondt.

Skjermen måler 2,46 tommer og har en oppløsning på 320 x 240 piksler. Begge deler er kanskje i minste laget sammenlignet med rivaler som HTC Touch Pro og Sony Ericsson X1i, men sett under ett har man her svært mye funksjonalitet i en enhet som bare er litt bredere enn en helt vanlig mobiltelefon.

Sklisikker

Design og fysisk størrelse minner oss en god del om Apples Iphone og det er tydelig å se at HP har hatt denne telefonen i tankene når de nå har endret utseendet på sin Ipaq-serie.

Den sortlakkerte overflaten og blanke aluminiumsrammen gir telefonen et mer moderne og eksklusivt preg. Den gummibelagte baksiden er også funksjonell siden den hindrer telefonen fra å skli, for eksempel om den legges på dashbordet i bilen.

Når det gjelder Iphone stopper likhetene raskt ved utseende og at skjermen er trykkfølsom. På enkelte områder vil vi faktisk si at dette er det stikk motsatte av en underholdningstelefon. Først og fremst mangler den minijack for tilkobling av hodetelefoner. Øreproppene som følger med tilkobles via usb, men det betyr at du ikke kan synkronisere eller lade telefonen mens du hører på musikk.

Den interne lagringskapasiteten er på 256 MB. Halvveis til 2009 er ikke det mye å skryte av, spesielt ikke for en telefon som leveres med Windows Media Player. Telefonen har kortplass for microSD, men minnekort følger ikke med. Et slikt kort er imidlertid ikke store investeringen og koster et par hundrelapper med en kapasitet på et par gigabyte.

Taster, penn og tale

Hvorvidt du synes det lille qwerty-tastaturet fungerer, avhenger litt av hvor tykke fingrer du har. HP kunne etter vår mening her ha kuttet ut den andre linjen med funksjonstaster og heller økt størrelsen på de andre tastene. Etter å ha brukt telefonen i fire dager må vi likevel si oss ganske fornøyd med brukeropplevelsen.

Siden pekeskjermen blir litt liten for oss som med store fingertupper følger det heldigvis med en god penn med teleskopskaft slik at den kan brukes i to ulike stillinger/lengder.

Om du ønsker å gjøre Ipaq 914 enklere å bruke kan du ta i bruk talekommandoer. De fleste funksjoner har faktisk støtte for dette, slik at du etter opplæring kan be den om å ta et diktat eller sende en sms. Funksjonen er veldig nyttig om du på farten mottar en e-post som krever et svar. Da er det bare å lese inn svaret og deretter legges dette automatisk til som en lydfil. 30 sekunder med tale blir ikke noe særlig mer enn 60 KB, og du får faktisk sagt usedvanlig mye på 30 sekunder.

I tillegg kan du gi enkle kommandoer med stemmen i stedet for å måtte grave deg ned i menyer ved hjelp av tastaturet. Vi var ikke like fornøyd med denne funksjonaliteten som vi var med muligheten til å svare på e-post verbalt, men med litt trening fungerer også dette ganske bra.

Kameraet i telefonen er ikke av de beste på markedet. Oppløsningen er på moderate 3,2 megapiksler, uten at det er dette som er avgjørende for om bildekvaliteten er god. Vårt inntrykk er at telefonen tar helt brukbare bilder. Det er derimot litt kjedelig at du ikke kan bruke telefonen til enkle videosamtaler ettersom den mangler et sekundert kamera i front. Ifølge Telenor er imidlertid videosamtale en funksjon som svært få benytter uansett.

Telefonens batteri har en effekt på solide 1940 mAh, men levetiden varierer selvfølgelig sterkt ut i fra hvilke funksjoner du benytter. Bruker du aktivt GPS, Bluetooth, WLAN og kamera, tømmes batteriet fort. Vi klarte faktisk å redusere kapasiteten til under 20 prosent i løpet av 8-9 timer når vi testet den.

Holder du deg derimot til lesing av e-post/tekstmeldinger og telefoni tipper vi batteriet vil holde enheten i live relativt lenge.

Med i esken følger strømadapter, en mini-USB kabel som både kan benyttes for å synkronisere og lade opp telefonen, stereohodetelefoner og en iPAQ Companion CD med manualer.

Konklusjon

For mange vil nok skjermen være telefonens største ankepunkt. Den er en del mindre og har lavere oppløsning enn konkurrenter som HTC Touch Pro og Sony Ericsson XPERIA X1i. Disse to har ellers mye av den samme funksjonaliteten som Ipaq 914, inkludert gps og Windows Mobile 6.

At telefonen er utstyrt med Office Mobile kan være kjekt om du skal skumlese vedlegg du har fått på e-post, men du har ikke spesielt mye bruk for Word så lenge tastaturet ikke kan brukes til å skrive særlig mer enn enkle e-poster og sms-meldinger.

Til tross for en litt liten skjerm liker vi godt kombinasjonen av å kunne kjøre Google maps sammen med gps. Dette er ikke noe som er unikt for Ipaq, men det gjør telefonen til et svært nyttig verktøy når du er ute på reise.

Vi oppsummerer Ipaq 914 som en kompakt profftelefon som gir deg svært mange muligheter. Den er ikke perfekt på noen områder, men det er det også få konkurrenter som er.

Ipaq 914 skal være klar for norske butikker i august og vil koste rundt 4 000 kroner uten binding. Dette er absolutt ingen ublu pris med tanke på alt du får.

HP Ipaq 914

Pris: Ca kr 4000 inkl. mva. (uten binding)
Internett: www.hp.com

Pluss:
Kompakt telefon med svært god funksjonalitet.

Minus:
Litt liten skjerm. Ikke minijack for lyd.

Spesifikasjoner:
Vekt: 154 g
Minne (ROM): 128 MB
Lagringsminne: 256 MB
Skjerm: 2,4 tommer
Operativsystem: Windows Mobile 6.1 Prosessor: 416 MHz, Marvell PXA Kommunikasjon: HSDPA, UMTS, EDGE, GSM, Bluetooth og WLAN
Mini-usb for tilkobling mot PC

Enterprise