Google anklages for partnermisbruk

Google anklages for partnermisbruk

Partnere anklager giganten for å be om utviklingshjelp for så å stikke av med kundene selv.

Nyheten om at Google planlegger sin egen mobiltelefon har ført til nye klager fra selskapets forhandler- og programvarepartnere.

De hevder at Google misbruker deres tillit i et forsøk på å oppnå kredibilitet i bedriftsmarkedet ved å be partnere utvikle egne løsninger for så å utkonkurrere dem.

Til Searchitchannel.com sier flere partnere at Google har kontaktet dem for å utvikle programvare og mellomvare for Google Appliance og Google Apps. Giganten har deretter lansert egne versjoner basert på åpen kildekode som konkurrerer direkte med produktene partnerne har utviklet.

Ingen av partnerne ønsker å stå fram med navn, men blant annet sier et programvarehus at de har utviklet programvare på direkte oppfordring fra Google, som så i løpet av noen måneder har kommet med egne gratisversjoner.

- Gjør hva som helst

Google ble i juni 2008 saksøkt av selskapet Limitnone, som mente Google urettmessig hadde tilegnet seg selskapets forretningshemmeligheter.

Limitnone hadde utviklet en løsning som skulle gjøre det enklere for Outlook-kunder å migrere til Gmail.

I søksmålet het det at Google presset selskapet til å tilby produktet, som opprinnelig kostet 29 dollar, til Googles kunder for 19 dollar.

Samtidig hadde Google gjentatte ganger uttalt at de ikke hadde planer om et konkurrerende produkt. I desember samme fikk imidlertid Limitnone beskjed om at Google likevel planla å lansere sitt eget produkt, som skulle tilbys gratis til Premier-kundene.

- Vi ble invitert til å jobbe med Google og til å stole på selskapet. Så stjal de teknologien vår, sa Limitnones administrerende direktør Ray Glassmann i en uttalelse i forbindelse søksmålet.

- Google er bare nok et stort, børsnotert selskap som er villige til å gjøre hva som helst for å øke omsetningen, selv om det skulle gå utover ryktet blant utviklerne, sa han den gang.

- Ikke bygget for partnerarbeid

Google har de siste årene rekruttert uavhengige programvareselskaper med kompetanse innen løsninger som EMCs Documentum-plattform, Lotus Domino/Notes og Microsoft Sharepoint til partnerprogrammet Google Enterprise Professional Program.

Men på samme måte som tradisjonelle programvareselskaper har problemer med å gå over til en cloud computing møter Google utfordringer når det gjelder bedriftskunder og partnere.

Darren Bibby, programdirektør for programvarekanalen i analysebyrået IDC, setter Googles parnersatsing opp mot Microsofts strategi.

- Microsoft har kanaltankegangen innkodet i dna-et, men Google er ikke bygget for partnerarbeid. De har det ikke i blodet, men eksperimenterer med kanalen, sier han til Searchitchannel.com.

Les om:

Enterprise