Google Chrome OS ikke først ute

Google Chrome OS ikke først ute

Du trodde kanskje Googles nye Chrome OS blir det første nettbaserte operativsystemet?

Det har vært flere eksperimenter og faktisk også mange produktlanseringer av nettbaserte operativsystemer tidligere. De mindre, raskere og nettsentriske operativsystemene er som regel laget spesielt for små og mindre kraftige bærbare pc-er, ofte kalt notatblokk-pc-er.

LES OGSÅ: Google med eget operativsystem

Den store forskjellen er at de som har prøvd dette før, ikke har de samme musklene, like sterk merkevare og like mye penger i ryggen som Google. Og det er dette som gjør Google Chrome til en stor nyhet, med en sprengkraft som kan påvirke markedet, som i stor grad dreier seg om Microsoft.

De fleste forbrukere har ikke hørt om mange av de små og websentriske operativsystemene. Rett og slett fordi små selskaper står bak, og du finner verken de på pc-er du kan kjøpe hos nettbutikker, Expert eller Elkjøp.

LES OGSÅ: Pc-giganter satser på Chrome OS

Andre små operativsystemer kan være laget som prosjekter innen åpen kilde og fri programvare, og dermed er det ikke ett selskap som står bak og kan pushe produktet ut i markedet. Alle kan laste ned og bruke slike operativsystemer, men man må finne dem først.

Mange eksempler

Et eksempel på et lite selskap med eget OS, er California-selskapet Phoenix Technologies, med operativsystemet Hyperspace. Andre eksempler er DeviceDM med Splashtop, eller det franske selskapet Jolicloud, som har laget et operativsystem med samme navn.

Innen åpen kildekode finnes blant annet eyeOS, AstraNOS og CMYOS. Eksemplene er mange. Og hva tenker så disse selskapene om Googles inntog på markedet?

Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste har i alle fall fått fatt i en av dem. Woody Hobbs er sjef for Phoenix Technologies.

- Det er helt topp at Google nå bekrefter vår visjon og kommer med et alternativ til Microsoft på notatblokk-pc-er. Vi støtter alle plattformer og standarder innenfor dette området, skriver Hobbs i en epost.

LES OGSÅ: Ti ting du bør vite om Chrome OS

Enterprise