Google Chrome webapps til IOS

Google Chrome webapps til IOS

Kan komme til App Store i 2014.

Google jobber med et prosjekt for å bringe Chrome webapps til både iOS og Android.

Googles inntog i operativsystem-verdenen begynte med Android for mobile enheter, og har siden tatt steget over til (bærbare) datamaskiner med Googles Chrome-nettleserdrevne operativsstem på Chromebook.

HTML, JavaScript og CSS

Googles Chromebook er en datamaskin der alt skjer gjennom nettleseren. Egne apps kan bygges som utvidelser til denne, og fordelen med dem er at de er plattform-uavhengige, siden de er skrevet i HTML, CSS og JavaScript.

Google Chrome som nettleser finnes også for Mac OS X, og foretrekkes som nettleser også av mange Windows-brukere. Og nå kan Chrome-verdenen utvides også over til mobile enheter.

Chrome som en alternativ nettleser for iOS finnes for så vidt allerede, og Google har sterk fokus på å lage koblinger i appen som gjør at lenker til for eksempel kart åpnes i deres Google Maps-app for iOS - dersom det er installert.

Nå som Apple lager sin egen kart-app viser det seg at mange er godt nok fornøyd med denne løsningen, og ikke velger å gå det ekstra skrittet med å installere en ekstra app for dette. Det kunne like gjerne vært fra noen andre enn Google, for den saks skyld.

Snik-chromifisering?

Men Google ønsker å la Chrome-prosjektet få enda større utbredelse ved å legge til rette for at Chrome webapps enkelt kan portes over til mobile operativsystemer. Primært gjelder dette iOS og Android.

For utviklere vil dette (teoretisk) begrense innsatsen som kreves for å rulle ut apps for flere mobile operativsystemer, men som oftest foretrekkes dedikerte apps fremfor web-løsninger da disse er optimalisert for plattformen.

For et skrivebord-OS har Chrome packaged apps fordelen med å kunne dra nytte av API-løsninger som gir adgang til filsystemet utenfor nettleseren, men det spørs om dette er mulig med Apples iOS, der sikkerheten står i høysetet og alle apps er sandboxed. Det vil si at de ikke har direkte adgang til data fra andre apps eller til systemet, og kun kan opprette koblinger til andre apps per forespørsel.

Men Google tror altså likevel at kvaliteten på Chrome apps for iOS kan bli så bra at de kan legges ut og også selges via Apples iTunes AppStore. Det skal bli spennende å se hva Apple mener om dette.

Sjekk ut en video fra en Google utvikler-seanse der dette er tema nedenfor (eksempel ved 12 minutter).

Via TheNextWeb

Enterprise