- Google er gammeldags

- Google er gammeldags

En britisk forsker lanserer ny søkemotor som skal revolusjonere vår webbruk.

Om to måneder får vi en ny søkemotor som kan bli like viktig som Google. Det mener i hvert fall gründeren selv, en britisk forsker ved navn Stephen Wolfram , som har utviklet teknologi for å finne frem i menneskelig kunnskap.

Dataforskeren og fysikeren skjuler seg ikke bak falsk beskjedenhet, og har oppkalt søkemotoren etter seg selv. Derfor heter den Wolfram Alpha.

Wolfram har skapt sin søkemaskinen ut fra tanken at man bør kunne stille ferdige spørsmål, som søkemaskinen kan tolke. Ifølge forskeren er det et nytt skritt i retningen av at pc-er forstår menneskespråket.

Vidunderbarn

Det har vært lansert mange tilfeller av Google-konkurrenter, men ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste må Wolfram tas litt mer på alvor enn de fleste. Han er en anerkjent forsker som startet sin karriere som "vidunderbarn". Han ble innskrevet ved Oxford universitetet allerede som 17-åring.

Wolfram har forsket og skrevet om partikelfysikk, kosmologi, kompleksitetsteori og datamatematikk. Han er også en vellykket forretningsmann med bedriften Wolfram Research.

Teknologien baseres på svar som ikke er relatert til resten av webben.

Dette gjøres mulig ved å stappe kunnskap og fakta inn et datasystem, for så å lage et grensesnitt hvor datamaskinen skjønner menneskelige spørsmål. Ut fra denne forståelsen henter systemet kunnskap ut av basen.

Kommunikasjonen mellom menneske og maskin vil gå mot at den digitale verden tilpasser seg menneskelig språk, ikke omvendt.

Elektronisk hjerne

Søkemotoren har allerede fått en viktig, positiv tilbakemelding. Den eneste som offisielt har testet Wolfram Alpha er Nova Spivack, som står bak Twine. Twine er en semantisk tjeneste for bokmerking og deling av innhold.

Spivack har uttalt seg at Wolfram Alpha "kan bli like viktig som Google". Han beskriver den nye søkemotoren som en stor elektronisk hjerne, som man kan benytte seg av.

- Tjenesten kan svare på spørsmål om teknologi, geografi, vær, matlaging, forretning, reise, mennesker, musikk, og mye mer, sier han.

Spivack sparer ikke på kruttet når han beskriver søkemotoren.

- Den gir ekstremt imponerende og fyldige svar på mange forskjellige måter. Den slår dem ikke bare opp i en database, forteller han.

Tjenesten vil være tilgjenglig for alle i løpet av mai, ifølge websiden til Stephen Wolfram .

Les også om Wolfram på Wikipedia (engelsk versjon).

Les om:

Enterprise