Google halverer overvåking

Google halverer overvåking

Etter sterk kritikk girer Google ned lagringen av brukerdata til kun ni måneder.

Søkegiganten Google har blitt kritisert for å ta vare på og misbruke brukernes søkehistorikk. Etter press fra blant annet EU ble informasjonen om hvem som søker på hva kuttet ned fra to år til 18 måneder i 2007. Og nå skal lagringstiden kuttes ytterligere ned.

I et blogginnlegg Google har valgt å kalle "Enda et steg for å ta vare på brukernes privatliv", forteller firmaet at de ikke skal lagre informasjonen i mer enn ni måneder.

LES OGSÅ: - Google truer Windows

Google forklarer at de lagrer brukerdata for å forbedre søketeknologien, øke sikkerheten, bekjempe svindel og redusere søppelpost. Men EU og myndigheter i USA har kritisert lagringen på det grunnlag at informasjonen er personlig. Både ip-adresser og søkehistorikk lagres. Google vet hva du søker på, og dermed kanskje også en hel del om deg som person.

Etter en viss tid anonymiseres informasjonen, og dette skal nå skje etter ni måneder.

Google skriver i sin blogg at de har funnet en måte å lagre mer informasjon om hva brukerne søker på, samtidig som de kan anonymiseres raskere. Hvordan dette gjøres sies det ingenting om. Det som sies, er at Google muligens ikke kan anonymisere på samme måte som de har gjort fram til nå. Hva dette innebærer, sies det heller ingenting om.

LES OGSÅ: Advarer mot Chrome

I bloggen sier Googles representanter at det går en fin linje mellom hvor anonym informasjonen skal være, og hvor brukbar den skal være.

- Vi er bekymret for det potensielle tapet av sikkerhet, kvalitet og innovasjon som kan komme av å ha mindre data, skriver Peter Fleischer, Jane Horvath og Alma Whitten i bloggen.

- Det er vanskelig å finne den perfekte grensen mellom privatlivet på den ene siden, og andre faktorer som innovasjon og sikkerhet på den andre, mener Google-trioen.

Les om:

Enterprise