Google med eget operativsystem

Google med eget operativsystem

Skal knuse Windows med Linux-basert OS for minibærbare.

Google er i ferd med å utvikle et operativsystem for minibærbare, som skal bli både rekordraskt og enkelt. Kildekoden vil bli åpent tilgjengelig og lansert allerede i år, skriver selskapet på sin blogg.

Google lover både raskere oppstarttid, kjappere tilgang til epost, tilgang til data fra hvor som helst og slutten på problematisk maskinvarekonfigurasjon, programvareoppdateringer og sikkerhetsproblemer.

- Vi går helt back to basic, og redesigner fullstendig den underliggende sikkerhetsarkitekturen til et operativsystem, så brukerne ikke trenger å forholde seg til virus, skadelig programvare og sikkerhetsoppdateringer. Det skal bare fungere, skriver Google.

Chrome OS

Operativsystemet skal hete Chrome, altså det samme navnet som selskapet nettleser. Google er i samtaler med flere maskinvareprodusenter, og os-et kan bli å finne på minibærbare i andre halvdel av 2010, skriver Google.

Arkitekturen er enkel. Google Chrome OS skal kjøre i et nytt vindussystem på toppen av en Linux-kjerne. For utviklere, vil weben være plattformen. Alle nettbaserte applikasjoner som er skrevet i et standardisert språk vil automatisk fungere, og dermed ikke bare kunne kjøre på Chrome OS, men på alle standardbaserte nettlesere til Windows, Mac og Linux.

Arm

Chrome OS vil bli tilgjengelig for maskiner basert på den klassiske x86-arkitekturen, brukt av Intel og AMD, men også Arm-arkitekturen. Prototyper av Arm-baserte minibærbare dukket opp på Computex-messen i Taiwain forrige måned, og Googles støtte kan gi teknologien et kraftig løft.

Microsoft Windows kan ikke kjøres på Arm-brikker, så mange maskinprodusenter har derfor vurdert Linux eller Googles Android-OS, som hovedsakelig er utviklet for lettere mobile enheter.

- Vi har en stor jobb å gjøre, og vil definitivt trenge mye hjelp fra åpen kildekode-samfunnet for å klare å gjennomføre vår visjon, heter det i bloggen.

Les om:

Enterprise