Google Norge har gitt opp utvikling

Norgessjefen snakker ut om teknologer, Street View, Android og sex.

Publisert Sist oppdatert

Å komme inn i Googles lokaler på Solli plass i Oslo, er litt som å komme inn i Kikut-stua.

Veggene i første rommet man møter, er av klassisk tre, trolig furu. Kjøkkenbenken står som en øy midt i rommet, med bokstavene G-O-O-G-L-E hengende over – de også naturligvis av tre.

Det er Norges Google-sjef Jan Grønbech som har invitert et knippe hovedstadsjournalister for å vise frem sine lokaler og snakke om selskapet han jobber i. Til ære for sesongen står det et pyntet juletre i ene hjørnet, ved siden av det er det en peis – en digital peis, selvfølgelig. Over peisen henger et elghode. Ikke et ekte et, det er hvit, tåkete plastikk, med en lampe inne i. Sitteplassene i rommet er i hovedsak tilsynelatende eldre trekrakker med skinnfeller på, andre typer krakker og gyngestoler.

I rommet finner man også et fussball-bord, som Google-selgerne ut fra sin vinnerflaks å dømme bruker aktivt, og spillkonsoller. På motsatt side av rommet enn der peisen står, er det noe som minner mistenkelig om øltappekraner, i skapet over står en hel horde ølglass. Kranene inneholder vann, viser nærmere undersøkelser. Ved siden av står en massasjestol, som det angivelig er heftig kniving om når pressen ikke er på besøk.

Det er en sveitser fra Google som har vært innom for å utruste norgeslokalene i Googles noe spesielle, unike stil - naturligvis skreddersydd. Men Google jobber også for tiden med å utruste Norge bedre digitalt.

Bedre Street View-dekning

Det er fra før kjent at Google har syklet rundt med kamera på de plassene Googles fotobil ikke har kommet inn i Street View. Men så langt er det bare større byer og hovedveier som har blitt dekket. Nå kan Grønbech melde at Norge skal dekkes enda bedre.

- 86 prosent skal dekkes, sier han.

Mange nye bilder er allerede lagt ut. Der kan man også observere at Googles fotosykkel har tatt turen gjennom Viegelandsparken, noe som ifølge Grønbech ikke har vært bare enkelt.

- Vi måtte få spesialtillatelse av Fabian Stang i forbindelse med opphavsrett, sier han.

For tiden kjører Googles innleide syklist rundt på foto-snøscooter i Alpene. Håpet er ifølge Grønbech at han etter hvert skal ta med foto-snøscooteren hit til landet, for å dekke enda mer i Street View-tjenesten.

Intet nytt Trondheimsprosjekt

Bak det nevnte rommet av tre følger mer moderne lokaler, i form av et mer moderne designet, åpent kontorlandskap fylt med planeter og godt lys, akkompagnert av diverse møterom, der de ansatte sitter og selger Google-annonsering med særlig fokus på Norges 100 største selskaper.

Grønbech forklarer at Google for tiden søker ansatte, og at kontorene i den forbindelsen skal bygges ut – visstnok skal Google legge beslag på hele førsteetasjen i Indekshuset der de holder til.

Men det blir i utgangspunktet ikke rom for teknologiske innovatører i de ekspanderte lokalene på Solli plass. Plassene er forbeholdt salg og markedsfolk, der Google ser vekst i det norske markedet. Selskapet forventer enda mer vekst nå som Youtube lanseres på norsk, det vil si ikke på norsk språk, men med reklamer som er relevant for oss her i nord. Den høyteknologiske Trondheim-avdelingen er for lengst lagt ned, og kommer neppe tilbake.

- De som jobbet i Trondheim har flyttet andre steder. Det er ingen grunn til å åpne på nytt i Trondheim i dag. Trondheim-kontoret startet med at vi fant et «special talentpool» som ville jobbe derfra, men det viste seg vanskelig å bygge ut kontoret som ønsket via rekruttering, det var ikke nok interessante nordmenn, sier Grønbech til Computerworld.

Betalingsapps et vendepunkt

Det er fremdeles 30 til 40 nordmenn som jobber med tekniske ting i Google. Men de har spredt seg utover andre land. Henholdsvis Stockholm, Zürich, Australia, California, London – samt en hel del i Dublin, ifølge norgessjefen.

- Majoriteten som jobbet i Trondheim ble med oss videre, sier han.

Men han satser på at norske utviklere, til tross for at de ikke jobbe i den attraktive arbeidsplassen Google, i stedet jobber med Google, gjennom deres produkter. En viktig milepæl når det gjelder dette, tror han har vært åpningen for norsk betaling i Android Market.

- Vi har helt ærlig ikke tall på hvor mange apps som er laget av norske innovatører. Før vi lanserte «Paid Apps» var interessen gigantisk. Det er liten tvil om det har vært viktig for norske utviklere. Det finnes mange bra og festlige apps som stammer fra Norge, sier Grønbech.

Bruk av Googles bedriftsløsninger i Norge kan han ikke uttale seg om. Det tar danskene seg av.

Google skal ikke konkurrere på maskinvare, mer Youtube-nytt og utviklingen av søkeordet «sex». Les mer på neste side!