Google skvises av kina-hackere

Google skvises av kina-hackere

Vil ikke lenger sensurere kinesernes internett, etter massivt angrep.

Google sier at et «meget sofistikert og målrettet», kinesisk-basert angrep forrige måned gjør at de nå vurderer å trekke seg ut fra landet. Målet med angrepet var å få tilgang til Gmail-konti tilhørende kinesiske menneskerettighets-aktivister.

Selskapet har også historisk sett vært under press fra kinesiske myndigheter for å sensurere søkeresultater. Også på denne fronten er begeret i ferd med å flyte over.

- Google er ikke lenger villig til å fortsette å sensurere søkeresultater på Google.cn, så de neste ukene vil vi diskutere med kinesiske myndigheter om hvorvidt vi kan operere med en ufiltrert søkemotor innen for lovens rammer, om det i det hele tatt er mulig, skriver Googles juridiske sjef David Drummond i en blogg i går.

Se forskjellen på Google.cn og Google.com her (rt @andersvindegg)

Hvem som står bak angrepet, sier Google ingenting om. Man kan bare spekulere i hvorfor Google tar angrepet så tungt som de gjør. Sluttresultatet av denne diskusjonen kan føre til at Google stenger sin motor og legger ned sitt kontor i Kina.

- Kunne ikke holde kjeft

Administrerende direktør i den sivile rettighetsorganisasjonen Center for Democracy & Technology, Leslie Harris, mener grepet er både dristig og vanskelig for Google.

- Men når angrepene mot menneskerettighetsaktivister både i Kina og i vesten kommer frem i dagens lys, er det vanskelig å forestille seg at Google holder munnen lukket, sier hun til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Google var et av minst 20 store selskaper som ble utsatt for et målrettet angrep i desember. I Googles tilfelle førte også angrepet til tyveri av intellektuell eiendom.

- Vi har bevis som viser at hovedmålet for angrepet var å få tilgang til Gmail-konti tilhørende menneskerettighetsaktivister, sier Drummond.

Angrepene har vært mislykte bortsett fra i to tilfeller. Innholdet i kontoene ble ikke totalt kompromittert, kun noe informasjon fikk hackerne tilgang til, som epost-titler og datoen kontoen ble opprettet på, ifølge Drummond.

Del av større debatt

I samme slengen avdekket også Google at «dusinvis» av konti tilhørende menneskerettighetsaktivister i Europa og USA på regelmessig basis har blitt besøkt av uautoriserte brukere.

- Vi har tatt det uvanlig skrittet å dele informasjon om dette angrepet med et bredt publikum ikke bare på grunna sikkerhet og menneskerettighetsperspektivet, men også fordi informasjonen spiller inn i hjertet til en større global debatt om ytringsfrihet, sier han.

Google.cn ble lansert tidlig i 2006, og kunne da meddele at de ville overvåke forholdene i Kina, deriblant nye lover og andre restriksjoner for selskapets drift. Selskapet advarte allerede ad om at de ville trekke seg ut om ting ble for stramt.

- Et skritt tilbake

Om Google skulle trekke seg, anerkjenner Harris imidlertid at det ville vært et skritt tilbake i ideen om at vestlige selskaper kan endre Kinas syn i saker om menneskerettigheter. Kina har vært beinharde på restriksjoner den siste tiden.

- De har blitt enda mer strenge på hva et selskap tilgjengeliggjør, samt hvem som kan ha blogger og domener i landet, sier Harris.

Drummon har ikke gitt noe informasjon om når deres debatt med kinesiske myndigheter skal finne sted.

I det kinesiske markedet er det ikke Google som ser størst, men søkemotoren Baidu. Også de har blitt angrepet nylig, av en gjeng som går under navnet «Iranian Cyber Army».

Les om:

Enterprise