Google stopper Kina-sensuren

Google stopper Kina-sensuren

Sender brukere til usensurert Hong Kong-side. Myndighetene raser.

I går sluttet Google å sensurere søkene og tjenestene sine i Kina.

- Brukere som besøker Google.cn blir nå videresendt til Google.co.hk der vi tilbyr usensurerte søk i forenklet kinesisk, særlig laget for folk i det kinesiske fastland og levert via våre Hong Kong-servere, sier juridisk direktør David Drummond i en blogg.

Optimistisk

Han mener omrutingen av trafikk er juridisk korrekt, men legger ikke skjul på at han ikke vet hva som skjer i fremtiden.

- Vi håper kinesiske myndigheter respekterer vår avgjørelse, men er meget klar over at de når som helst kan blokkere våre tjenester, skriver Drummond.

Det er meget lite trolig at kinesiske myndigheter nå vil tillate kineserne adgang til Google.cn, ifølge Joseph Fewsmith, professor i internasjonale relasjoner og statsvitenskap ved Boston University.

- Jeg er overrasket. Google trodde det var mulighet til å forhandle om sensurpunktet, sier han til Computerworlds nyhetstjeneste.

Harme

Og myndighetene er ikke spesielt begeistret over grepet. Det offisielle, statskontrollerte kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, melder i dag at myndighetene mener Google har «gjort helt feil» ved å kutte sensuren.

- Vi er totalt i mot politifiseringen av kommersielle problemer, og uttrykker vår skuffelse og forargelse mot Googles urimelige kritikk og handlinger, er budskapet fra internettseksjonen til det statlige kontoret for informasjon.

Google har nå satt opp en nettside der folk kan overvåke status på selskapets tjenester i Kina.

Per 21/3 var søk, bilde, nyheter, reklamer og Gmail ublokkert, mens Google Sites, Youtube og blogger var helt blokkert. Google Docs, Picasa og Google Groups var delvis blokkert.

Les om:

Enterprise