Google straffer søppelnettsteder

Google straffer søppelnettsteder

Søkegiganten med nye metoder for å fjerne nettsteder av lav kvalitet.

I forrige uke introduserte Google nye søkeformler i sin søkemotor. Et delmål med algoritmene er at tvilsomme nettsider skal havne lengre ned i søkeresultatene, eller fjernes helt.

Slike nettsteder kan fungere omtrent som søppelpost i epostsystemet. De kan for eksempel være rene lenkelistenettsteder, eller nettsteder med lite reell informasjon ”omringet” av reklame, optimalisert for høy Google-rangering.

Vil være merkbart

Selskapet pusser hele tiden på søkemotoren, men de færreste brukerne merker noe til dem. Disse endringene skal berøre ett av ni søk som gjøres gjennom Google.

- Vi er overbevist om at dette er et stort steg i riktig retning for å gi brukere bedre kvalitet på søkeresultatene. Vi har håndtert store utfordringer det siste året og utviklet denne spesifikke løsningen i de siste månedene, skriver Amit Singhal og Matt Cutts fra Google i en blogg.

Google lover flere oppdateringer av løsningen som skal finsikte resultatene i enda sterkere grad.

De som vil rammes er kanskje særlig nettsteder som baserer seg på å hente ut tekststrenger eller tekstblokker fra andre nettsteder og presentere dette som eget innhold. Med rett ”klipp og lim” kan rangeringen i søk øke. Dette fører til flere klikk og høyere annonseinntekter for nettstedet.

Opp til 93 prosent fall

Analyseselskapet Sistrix har testet effekten av omleggingen. De kjørte en million nøkkelord i en test mot nettsteder og avdekket opp til 93 prosent nedgang i treff for enkelte.

Treff på nøkkelord i lavkvalitetsnettsteder ga også lavere rangering enn i nettsteder med antatt høyere kvalitet. Flere av disse nettstedene er notorisk kjent for spam-lignende innholdsløshet, som buzzle.com og tradekey.com.

Google hevder at denne funksjonen ikke er det samme som en funksjon for personlig svarteliste som følger med i nettleseren Chrome. Den gir brukeren mulighet til å ekskludere søkeresultater fra nettsteder etter egne ønsker. En sammenligning av hva brukere av denne svartelistingen har blokkert og resultatene fra nye algoritmer brukes likevel som sannhetsvitne.

- Et sammenfall på 84 prosent bekrefter på sterkeste vis at dette er til fordel for brukeren, mener Singhal og Cutts.

Enterprise