Google vil lese tankene dine

Google vil lese tankene dine

Drømmer om teknologi som finner ut hva du vil vite – før du søker.

Søkemotorgiganten Google er flink til å finne relevante resultater som ofte treffer bra. Men ifølge Newscientist har selskapet nå ambisjoner om å vise deg søkeresultater før du en gang aner at du er ute etter informasjonen.

Det er Amit Singhal, en veteran innen Googles søkemotoralgoritmer, som ønsker å utvikle en søkemotor som gjetter dine behov før du vet at du har dem.

- Jeg kaller det søk uten å søke, sier han til nettstedet.

For å få det til, må Google vite mer om deg og livet ditt. Og en ny, passende personvernspolicy må på plass. Google må vite ting som bursdager, jubileer, hva du foretrekker av duppeditter i forbrukerverden, dine hobbyer og til og med hvilke matpreferanser du har. Også må den vite hvor du er og kunne kommunisere med lokale butikker via deres nettsider.

Bursdagsforslag og jordskjelvvarsel

Singhal har troa på at livet kan bli mye lettere med teknologien. For eksempel, om kona har bursdag, kan Google aksessere hennes konto og finne hennes foretrukne dingsebomser, for så å sjekke siste nytt om dingsebomser fra Twitter of Facebook, for å finne forslag til gaver som kan passe henne.

- Den kan foreslå at jeg skal kjøpe en Ipad til henne og peke meg til noen relevante produkttester, sier han.

Om det skulle vise seg, etter at Google har trålet Facebook og andre nettsider, at systemet finner ut at det er tre ukers ventetid på Ipad, kan det si fra mye før slik at ektemannen rekker å bestille varen til kona.

Men systemet er ikke bare brukbart til shopping. Nyheter er også en ting det kan tenkes at du vil vite om, før du vet du vil vite det. Om Google via Twitter for eksempel skulle finne ut at brukere i nærheten av der du bor varsler om jordskjelv eller andre naturkatastrofer, kan du få et varsel sendt om hva som er i gjerde. Eller varsel om trafikkork for den saks skyld, inkludert forslag om alternativ rute.

"En drøm"

Søkemotorselskapene er alle sammen opptatt av å skreddersy søk til deg, det er en trend i tiden. Yahoo Research i Barcelona har for eksempel kommet opp med en måte å bruke grunnleggende demografisk informasjon til å redusere uklarheten i enkelte søk ved å veie søkeresultatene mot hva Yahoo tror søkeren vil vite.

Men tilbake til Google innser Singhal at det må gjøres en voldsom jobb på personvernsfronten før et slikt gjettesystem kan komme på plass, skriver Newscientist.

- Hvis søk-uten-søking skjer, må det gjøres i en fantastisk personvernsbevarende måte, der brukerne har full kontroll over hva systemet vet. Det kommer til å kreve svært mye innovasjon, sier han, og understreker at det ikke er et system som er under utvikling, men snarere en drøm.

Men Singhal har laget ambisiøse drømmealgoritmer før. Tidligere drømmer inkluderer kontekstsensitive søk, oversettelsesmotorer og lokaliseringsavhengige søk – alle har blitt en realitet.

Enterprise