Google vil ta over i stua

Google vil ta over i stua

Søkegiganten samarbeider med Intel, Sony og Logitech for å få Android på tv-en din.

Ifølge rapporter fra de to store, amerikanske avisene New York Times og Wall Street Journal har Google inngått et samarbeid med prosessorprodusenten Intel, elektronikkgiganten Sony og tilbehørsprodusenten Logitech. Målet med samarbeidet skal være å posisjonere seg i enda en del av dagliglivet ditt.

Google jobber for tiden med et prosjekt kalt Google TV, og i samarbeide med de tre selskapene ønsker de å tilby en rekke Google-tjenester direkte på tv-en i stua di. Google TV vil være basert på selskapets operativsystem Android og tanken er at systemet skal implementeres direkte i tv-er i fremtiden.

Android så dagens lys høsten 2008 i form av et operativsystem for mobiler. Siden den gang har en rekke produsenter laget mobiltelefoner basert på operativsystemet, og Android har blitt en viktig utfordrer til både iPhone, Windows Mobile og Symbian. I fjor utvidet Google Android-satsingen til å også gjelde minibærbare, i form av Chrome OS. Tanken er at minibærbare i fremtiden kan gjøres enda enklere ved at du kun har selve operativsystemet på pc-en, mens alle programmene og dokumentene dine ligger lagret på Googles servere på Internett.

Vil inn i tv-en din

Nå ser det ut til at Google vil utvide ytterligere, og implementere operativsystemet og en spesialversjon av selskapets nettleser Chrome i tv-er og set-top-bokser, i form av tv-mottakere og andre enheter du kobler til tv-en din, for eksempel medielinker og enkle stue-pc-er. Google TV vil kjøres ved hjelp av Intels Atom-prosessorer. Dette er relativt svake prosessorer som trekker lite strøm, men som samtidig er kraftige nok til enkle pc-relaterte oppgaver.

Både New York Times og Wall Street Journal hevder å ha fått informasjonen om Google TV-samarbeidet fra pålitelige kilder. Google på sin side nekter enn så lenge å kommentere rapportene.

- Vi kommenterer ikke rykter og spekulasjon, sier en representant for Google. Også Sony har nektet å si noe om de påståtte samarbeidet.

Enkelt og effektivt

Ved å benytte seg av en Android-basert løsning til tv-er og andre enheter med Google TV vil det etter alt å dømme være mulig å kjøre programmer som er utviklet for operativsystemet direkte på tv-en din, i tillegg til å kunne kjøre dem på Android-telefoner og andre enheter som er tilpasset systemet. De fire selskapene som enn så lenge er med i samarbeidet ser for seg "en teknologi som vil gjøre det like enkelt for tv-tittere å bruke nettapplikasjoner og -tjenester som Twitter og Picasa som det er å bytte kanal på tv-en", skriver New York Times.

Akkurat som de gjorde med Android til mobiltelefoner, vil Google åpne systemet slik at andre utviklere kan lage programmer og tjenester til utstyr med Google TV.

Flere selskaper bruker allerede Android i enheter beregnet for bruk med tv-er, blant annet i set-top-bokser basert på selskapet MIPS Technologies prosessorer og brikkesett. Selskapet har tilpasset dagens Android OS til å fungere med selskapets teknologi, til tross for at Android i utgangspunktet ble laget for en annen prosessorteknologi, Arm. Dette er en prosessortype som er mye brukt i smarttelefoner, men som også vil dukke opp i enkle minibærbare med Android og Chrome.

Enterprise