Googles Chrome laptop: Cr-48

Googles Chrome laptop: Cr-48

Google presenterte sin nye Chrome OS laptop for verden på en pressekonferanse i San Francisco i går.

Ifølge Google-sjef Eric Schmidt er den nye Chrome OS-maskinen svært lik Network Computer-ideen han forsøkte å få gjennomslag for da han var teknologisjef for Sun Microsystems for 13 år siden.

LES OGSÅ:

Chrome Web Store nærmere lansering

Men denne gangen kommer ideen faktisk til å bli noe av, sier Schmidt til PC Worlds nyhetstjeneste.

Forskjellen denne gangen er at de nettbaserte utviklingsverktøyene som brukes til å lage programmer for Chrome OS har hatt årevis på seg til å modnes.

- Våre instinkter var riktige... men vi hadde ikke de riktige verktøyene, sa Schmidt om hvorfor dataindustrien ikke hadde lykkes i å lage lette maskiner som kunne konkurrere med Microsoft Windows.

- Truer Microsofts herredømme

Google tror nå at nettapplikasjoner endelig er klare til å rokke ved Microsofts herredømme og at bedrifter kommer til å kjøpe datamaskiner som ikke kan kjøre programmer som Word og Excel.

Google sa ikke når de kommer til å begynne å selge sine egne lette laptops, men selskapet viste fram en helt svart, umerket minibærbar maskin som kjørte Chrome OS, som skal sendes ut til utviklere og et begrenset antall heldige forbrukere.

LES OGSÅ:

Google Chrome 8 lansert

Maskinen kalles Cr-48 og har en 12,1-tommers skjerm, et vanlig tastatur og et batteri som varer i 8 timer. På samme måte som Network Computer (NC) er Cr-48 designet for å kjøre programvare over et nettverk. Men isteden for Java, som viste seg tungt og vanskelig å utvikle for NC, kan Chrome OS-utviklere bruke de samme nettutviklingsverktøyene de har brukt i årevis.

LES OGSÅ:

Android 2.3 og den nye Nexus S lansert

Googles system starter opp på 60 sekunder, men etter at det går i dvale kan det våkne til liv igjen nesten umiddelbart. Systemet krypterer all data automatisk. Og som dagens smarttelefoner, er Chrome OS-systemer designet for å være tilkoblet bestandig.

Google hadde håpet å lansere sine første Chrome OS-maskiner innen utgangen av året, men det rekker de ikke. Intel-baserte systemer fra Samsung og Acer kommer midtveis i 2011, sier Google nå.

Se Google presentere Chrome OS-maskinen her:

Enterprise