Grafikkstjernen er døende

Grafikkstjernen er døende

For andre gang har SGI søkt konkursbeskyttelse. Denne gang er det ikke håp.

Ved NTNU stoppet advokatene kjøpet av en ny tungregnemaskin da SGI (Silicon Graphics Incorporated) søkte konkursbeskyttelse i 2006. IBM ble valgt istedenfor, som en god nummer to.

Nå har IBM fått fornyet tillit. Datamaskinen tredobles med hensyn til antall prosessorer. 1000 prosessorer vokser til 3000.

Hadde SGI blitt valgt i 2005, hadde NTNU hatt betydelig mer kapasitet, for SGI kan teknologi. Ulempen er at den blir for kostbar.

Den lille datasenterspesialisten Rackable Systems kjøper nå mye av restene for 25 millioner dollar. Dermed er det lite igjen selv om SGI fremhever at totale aktiva er på 390 millioner dollar. Gjelden er på 526,5 millioner dollar.

Grafikkmester

SGI har definert det meste vi omgir oss med hensyn til grafikk. Deres proprietære grafikkstandard IRIS GL ble lisensiert og forbedret som Open GL og er den virkelige standarden for tredimensjonal grafikk.

På grunn av GL var begynnelsen av nittitallet SGIs storhetstid. Deres grafiske arbeidsstasjoner flyttet inn i alle miljøer. I løpet av tiåret ble disse benyttet til å skape grafikken i nærmest alle Hollywoods store filmer, med Jurassic Park som første kjente eksempel. Et annet eksempel er Lord of the Rings.

Problemet var at det etter hvert krevdes mange arbeidsstasjoner. SGIs var for dyre. 100.000 kroner eller mer for en arbeidsstasjon ble ikke salgbart i konkurranse med svakere alternativer som kostet en brøkdel.

Med Open GL kunne Intel-baserte maskiner gjøre det samme. Mange arbeidsstasjoner med Intels råeste prosessorer konkurrerte etter hvert ut SGIs alternativer.

SGI prøvde seg med egne arbeidsstasjoner med Intel, men hadde ikke et distribusjonsapparat til å selge i volumer. SGI solgte alltid direkte til kunder.

Arbeidsstasjoner ble deretter nedtonet til fordel for klynger av datamaskiner. Les videre på neste side!

Les om:

Enterprise