- Grønn elektronikk er bløff

- Grønn elektronikk er bløff

Xbox og Nintendo på bånn, Nokia snubler på returen, og Toshiba-bærbare testet for skadelige kjemikalier.

Det er handling som er avgjørende, slår Greenpeace fast i 6. utgave av Elektronikkguiden.

Denne gang havner Nokia i en skikkelig utforkjøring. De raser fra en førsteplass til 9. plassen. I denne 6. rankingen har Greenpeace tatt stikkprøver av elektroniske produkter, for å se om produsentene kan leve opp til sine forpliktelser og flotte ord om samfunnsansvar, skriver organisasjonen på sine nettsider.

LES OGSÅ: Lenovo fra best til verst på ett år

Både Xbox og Nintendo havnet på bunnen av listen. Begge konsollene inneholdt store mengder bromerte flammehemmere (BFH), som ikke bare sprer seg i vårt nærmiljø, men opphopes i store konsentrasjoner i demonteringsanlegg i Kina og India. Siden Nintendo alene står for 42 prosent av verdens spillkonsol, står de med et stort ansvar, hevder Greenpeace.

Det er også avdekket store hull i Nokias returordninger for gamle produkter både i Thailand, Filippinene, Argentina, Russland og India. Informasjonen om returordningene er forvirrende, Nokias ansatte har ikke god nok trening, og i flere land eksisterer ikke informasjonen på deres eget språk.

- Elektronikkguiden er et verktøy vi tilbyr forbrukerne, slik at de får vite hvilke produsenter som faser ut farlige kjemikaler og tar miljøansvaret på alvor og hvem som ikke gjør det, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Apple ikke lenger miljøversting

- Når politikerne ikke tør ta ansvar for å fase ut miljøfarlige stoffer fra elektronikken, må vi sørge for at markedet gjør jobben, sier Gulowsen.

Nokia har kommet langt med å utfase farlige kjemikalier og har en ambisiøs politikk for å ta hånd om avfallet verden over. Derfor vil vi følge nøye med på hvordan de lager returordninger i land hvor det ikke er gjenbruksstasjoner på hvert gatehjørne, sier Henrik Pedersen, miljøbiolog for Greenpeace Nordic.

Siden august i fjor har elektronikkguiden kommet ut seks ganger som en målestokk for hvor grønne 14 av verdens ledende elektronikk-produsenter i virkeligheten er. Flere av merkene har gått i positiv retning. Tidligere er det policyen Greenpeace har sjekket, denne gangen er det undersøkt om praksisen følger policyen. I denne omgang får Samsung skryt for å produsere PVC-frie flatskjermer og mobiltelefoner uten bromerte flammehemmere. Det bringer Samsung fra 8. til 2. plass.

Les mer om Greenpeace-guiden her.

Les om:

Enterprise