Grønn it dyrere enn 2000-problemet

Grønn it dyrere enn 2000-problemet

Analyser kan brukes til så mangt: nå har noen regnet ut at miljøbølgen blir dyrere enn millenniumsbøygen.

Innen to år har store selskaper doblet investeringene i energisparing og tilpasning til nye miljøkrav. Det viser en rapport fra analyseselskapet S2 Intelligence.

I alt kommer det internasjonale næringslivet til å investere 595 milliarder dollar, eller rundt 3000 milliarder norske kroner, på systemer relatert til grønn it, ifølge rapporten. Til sammenligning kostet dataproblemene rundt tusensårsskiftet mellom 300 og 600 milliarder dollar, ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: - Grønn it et salgstriks

Beregningen omfatter en rekke ulike elementer, fra verktøy for å redusere utslipp av karbondioksyd til programmer for å føre kontroll med miljøaspekter i virksomheten.

- Innen 2010 vil alle typer virksomheter investere i systemer som øker muligheten til en detaljert og kontinuerlig innsamling av informasjon om miljøspørsmål, sier Bruce McCabe, analytiker i S2 Intelligence.

I dag er det primært energiintensive bedrifter som er i gang med energisparende tiltak og miljøtiltak. Men også tjenestevirksomheter må etter hvert begynne å få kontroll over sine miljøaspekter, mener analyseselskapet. Et eksempel er den store britiske butikkjeden Tesco, som satser på produktmerking av karbondioksydutslipp.

Drivkreftene bak de store investeringene er økte krav fra myndighetene samt strengere skatteregler og samfunnskrav.

Les om:

Enterprise