GUIDE: Windows 8 - Oppgrader nettbrettet til Windows 8

GUIDE: Windows 8 - Oppgrader nettbrettet til Windows 8

Windows 8 skal være den første Windows-versjonen som er tilpasset nettbrett. Men vår test viser at ikke alle Windows 7-nettbrett egner seg like godt for oppgradering.

En av de store nyhetene med Windows 8, er at operativsystemet skal være tilpasset nettbrett og andre enheter med berøringsskjerm. For å teste ut hvordan dette fungerer i praksis, installerte vi Windows 8 på et Fujitsu Stylistic Q550-nettbrett. Dessverre er dette et nettbrett med ganske svak maskinvare (en 1,5 GHz Atom Z670-prosessor) og en «resistiv» skjerm som krever at du trykker litt hardt på den. Dermed blir ikke opplevelsen av det nye brukergrensesnittet helt optimalt – spesielt når vi bruker fingerbevegelser («gestures»). Og selv om skjermen i utgangspunktet støtter multitouch (det fungerer i Windows 7), fikk vi ikke det til å fungere med Windows 8. Vi regner med det skyldes et driverproblem, og er ganske sikre på at det vil være løst av enten Fujitsu eller Microsoft innen Windows 8 kommer på markedet.

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu Stylistic Q550 - Windows for tungt for nettbrett

Vi understreker at selv om vi syntes ytelsen var noe dårlig på dette nettbrettet, så var den vel så bra som i Windows 7 – og det tyder på at Microsoft har rett i at Windows 8 skal være mindre ressurskrevende enn Windows 7.

Installasjon

Installasjonen av Windows 8 gikk veldig greit, og tok overraskende kort tid. Vi valgte å kjøre installasjonsprogrammet fra en minnepinne direkte fra den Windows 7-installasjonen som lå på nettbrettet fra før, i stedet for å starte opp fra en «bootbar» minnepinne eller cd. Vil du renske hele disken og installere Windows 8 på et nettbrett ved å starte opp fra en usb-minnepinne, må du laste ned Windows 8-ISO-filen fra Microsoft og deretter bruke verktøyet Windows 7 USB/DVD Download Tool til å lage en minnepinne du kan starte opp fra. Se egen sak for beskrivelse av hvordan det gjøres.

Ved slutten av installasjonen ble vi spurt om vi hadde en Windows Live ID, eller om vi ville opprette en. Har du en slik ID fra før (for eksempel fordi du bruker Messenger eller Skydrive), logger du deg inn med dette brukernavnet og passordet. Dermed slipper du å ha andre brukernavn og passord i Windows enn det du allerede bruker i Messenger og eventuelle skytjenester fra Microsoft.

Startmenyen er blitt borte

Enten du bruker et nettbrett eller en vanlig pc, starter du rett opp i det nye Metro-brukergrensesnittet. Dette er samme grensesnitt som du finner også på de nye Windows-telefonene. Grensesnittet består av en rekke «fliser» du kan trykke på for å starte programmer, og du kan rulle sidelengs i alle flisene ved hjelp av fingerbevegelser. Dette fungerte dessverre ikke optimalt på Fujitsu-nettbrettet, på grunn av lite responsiv skjerm.

LES OGSÅ:

Slik blir Windows 8-nettbutikken

En av flisene kalles «desktop», og tar deg med til det vanlige Windows-skrivebordet du kjenner fra Windows 7. Nederst til venstre på Windows-skrivebordet finner du en knapp som ligner på dagens startmeny, men trykker du på den dukker det ikke opp noen meny. I stedet blir du tatt tilbake til Metro-grensesnittet med alle flisene med programikoner. Det er med andre ord meningen at du skal starte opp programmene dine fra dette grensesnittet, ikke fra en hierarkisk meny som den du finner i Windows 7.

Flisene på startskjermen kan flyttes rundt. Du skal egentlig kunne bruke en finger for å plukke opp en flis og så en annen finger til å navigere rundt på startskjermen, men ettersom multitouch ikke fungerte i Windows 8 på vårt testbrett, fikk vi ikke testet dette skikkelig. Med multitouch på plass skal du også kunne zoome inn og ut på startskjermen.

Les om:

Enterprise