HALs skaper er død

HALs skaper er død

Arthur C. Clarke, mannen bak den kunstige intelligensen i superdatamaskinen HAL er død.

Den verdensberømte britiske science fiction-forfatteren, Sir Arthur C. Clarke, er død, 90 år gammel. Clarke sovnet stille inn i Colombo på Sri Lanka, hvor han har bodd siden 1956.

Clarke er mest kjent for romanen ”2001 – en romodyssé”, og for filmen med samme navn som han laget sammen med regissør Stanley Kubrick i 1968. Idéen om den kunstige intelligensen i superdatamaskinen HAL ble født allerede i romanen ”The Sentinel” fra 1948, og Clarke skrev en rekke høyteknologiske science fiction-romaner både før og siden.

Satelittsystem

Clarke tjenestegjorde som radarspesialist under andre verdenskrig, og benyttet sine teknologiske evner for å beskrive en fremtid hvor vitenskapen gjorde menneskeheten i stand til å løse en rekke samfunnsproblemer og til å utforske universet. Clarke beskrev blant annet i detalj hvordan fullt utbygget og effektiv telekommunikasjon via satellitt ville fungere så langt tilbake som i 1945.

26. mai 2000 ble Clarke slått til ridder i Colombo på Sri Lanka, og fikk hedersbetegnelsen Sir. Clarke led av pustebesvær og sovnet inn klokken 01.30 natt til onsdag.

Les om:

Enterprise