Har tapt milliarder på Surface

Har tapt milliarder på Surface

Microsofts toppsjef under press før storlansering i dag etter giganttap på nettbrett.

Klokken 17.00 norsk tid har Microsoft invitert til et større pressearrangement i New York, hvor det er ventet at toppsjef Satya Nadella vil entre scenen med en eller flere nye modeller av nettbrettet Surface.

Det er også knyttet stor spenning til strategiske retninger han vil peke ut for selskapet store maskinvaresatsing som ble satt i gang av Nadellas forgjenger Steve Ballmer.

Men analytikere og markedsobservatørerer er delt i synet på fremtiden for Microsofts nettbrett. Noen mener selskapet i dag vil justere sin strategi for Surface, andre mener Microsoft vil tvinge konseptet gjennom uavhengig av mottakelsen de nye produktene få av synserne, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: Veien tilbake for Microsoft

Øynene vil være rettet mot Satya Nadella i ettermiddag og han må forklare hvordan Microsoft har tenkt å tette pengesluket.

For selv om Microsoft ikke byr på altfor mange detaljer om økonomien rundt Surface, er det liten tvil om at nettbrettet sørger for store tap.

De siste to kvartalene har de tapt 84 millioner dollar på nettbrettet, i overkant av 500 millioner kroner. Det er imidlertid småpenger i forhold til tapet i kvartelet som ble avsluttet september 2013. Her fikk man inn 413 millioner dollar, men brukte 629 millioner på forretningsområdet, altså et tap på 216 millioner dollar.

Tap på tap

Men det slutter ikke her. Microsoft ble tvunget til å ta en nedskrivning på 900 millioner dollar i midten av 2013 på grunn av alle de Surface RT de ikke klarte å selge .

Dette gir et samlet tap på 1,2 milliarder dollar.

Heldigvis har Microsoft dype lommer. Microsoft hadde i siste kvartal en omsetning på 122,3 milliarder kroner (20,4 milliarder dollar), ned fra 122,84 milliarder kroner (20,49 milliarder dollar) året før. Kvartalsresultatet var 34,17 milliarder kroner (5,7 milliarder dollar), ned fra 36,57 milliarder (6,1 milliarder dollar) i samme periode i fjor.

Microsoft kunne vise til en økning av salget av Surface i siste kvartal, men sliter fortsatt med å tjene penger på nettbrettet.

LES OGSÅ: Taper på hver Surface solgt

Enterprise