Hemmelig Google/Apple-samarbeid?

Hemmelig Google/Apple-samarbeid?

Samarbeider Google og Apple i all hemmelighet om å utvikle applikasjoner til Iphone?

Spørsmålet er brakt på bane etter at den nyeste versjonen av Googles mobile søkeprogram, Google Mobile App, er blitt godkjent for å distribueres via Apples nettbaserte programvarebutikk App Store.

Apple har godkjent Google-programmet til tross for at programmet angivelig bryter med retningslinjene som andre må følge for å få godkjent sine Iphone-applikasjoner.

Tale-søk

Google Mobile App har høstet positiv omtale for sin evne til å sette i gang søk basert på tale.

Når brukeren løfter opp sine Iphone og holder den mot øret, registrerer applikasjonen dette og oppfordrer brukeren til å tale inn sine søkeord. Programmet lytter til hva brukeren sier, og når telefonen tas vekk fra øret, starter Google Mobile App et internett-søk på ordene.

LES OGSÅ: Macworld: Iphone-brukere laster ned flest programmer

Muntlig søk er for ordens skyld en tilleggsfunksjon i Google Mobile App som foreløpig bare fungerer på engelsk. Inntasting av søk på tradisjonelt vis kan gjøres på norsk.

Ifølge Macworld USA er det ingen andre programmer som så langt har utnyttet talegjenkjennings-funksjonaliteten som Iphone byr på. Og grunnen er ganske enkelt at dette er funksjonalitet som foreløpig er udokumentert av Apple.

Sluppet gjennom

Poenget i denne sammenheng er at programmer som benytter udokumenterte funksjoner i Iphone, vanligvis ikke blir godkjent av Apple for å legges ut på App Store for kjøp og nedlasting derfra.

Det har vært heftig debatt om Apples politikk på dette området – som kjent er blant annet en applikasjon fra norske Opera blitt nektet godkjennelse for salg via App Store. Hvorfor har Googles applikasjon sluppet igjennom?

LES OGSÅ: 15-åring tjener fett på Iphone-program

Begrunnelsen for at tredjepartsprogrammer som benytter udokumenterte funksjoner ikke skal godkjennes, er at slike funksjoner med stor sannsynlighet ennå er under utvikling og kan bli endret når som helst. Derfor kan funksjonalitet som er basert på udokumenterte egenskaper, når som helst slutte å virke.

Bekreftet av Google

Det var på tirsdag denne uken at en Google-talsmann bekreftet avsløringene som sirkulerte i nettmediene noen dager tidligere om at Google hadde benyttet udokumenterte Iphone-funksjoner som normalt ville ha forhindret godkjennelse på App Store.

I en kommentar påpeker Macworlds Dan Moren det påfallende i at Google Mobile App er blitt godkjent av App Store-systemet. Dette er i beste fall inkonsekvent av Apple, fremholder han. Spørsmålet er nå hva Apple visste om saken, og hvordan de håndterte informasjonen, fortsetter han.

Sentral aktør

I den påfølgende debatten hos Macworld påpekes det at selv om Apple ikke kvier seg for å underkjenne ukjente tredjepartsutvikler, kunne det ha blitt pinlig om en sentral og stor aktør som Google var blitt nektet godkjennelse på App Store.

Andre går lenger og mener at dette ikke bare er snakk om forskjellbehandling, men at Apple og Google faktisk samarbeider om utvikling av Iphone-applikasjoner.

Googles Youtube-demonstrasjon av Google Mobile App for Iphone kan du se her .

Les om:

Enterprise