Her er årets it-direktør

Her er årets it-direktør

Vinneren av prisen Årets it-direktør ble Norwegians Hans-Petter Aanby, blant annet for sitt arbeid med flyselskapets bookingsystem og kommende banksatsing.

Etter en lang prosess ble Norwegians Hans-Petter Aanby med brask og bram kåret til årets it-direktør denne uken. Kåringen fant sted på Radisson Scandinavia Hotel i regi CIO Computerworld og IDC. Aanby stakk av med seieren foran de tre andre finalistene Inge Ådland (Sparebanken Vest), Gro Eirin Dyrnes (Innovasjon Norge) og Terje Veblungnes (Avinor).

- Dette synes jeg var virkelig moro, var Aanbys umiddelbare utbrudd etter at Computerworld-redaktør Henning Meese andektig avslørte vinneren foran 130 spente tilskuere.

Et 20-talls it-sjefer har vært nominert til prisen, og vinneren ble plukket ut på bakgrunn av prosjektgjennomganger og dybdeintervjuer fra jurymedlemmene, som har bakgrunn fra akademia, næringsliv, media og analyse.

LES OGSÅ: Finalist til Årets it-direktør: Hans Petter Aanby

Som en spøk

I forkant av utnevnelsen fortalte Aanby til Computerworld at han tok nomineringen mest som en spøk.

- At jeg skulle komme til finalen hadde jeg ikke regnet med, sa han.

Mye av grunnen til at Norwegian-direktøren gikk helt til topps, er hans arbeid med selskapets nettbaserte bookingsystem. Ved hjelp av strekkoden i eposten som sendes til kundene, erstattes både billett og ombordstigningskort, hvilket igjen sørger for betydelige besparinger. Selv er han forretningsutvikler i tillegg til it-direktør, og mener at områdene er svært tett knyttet sammen. Dette er det mange som ikke forstår, og mye av jobben til en it-direktør går derfor ut på å skape denne forståelsen.

- Det kan være en utfordring når deler av næringslivet styres av gamle jurister og siviløkonomer som gikk ut av skolen for 25 år siden, mener Aanby, som har ørretfiske og tur med bikkja høyt på agendaen når han ikke har nesen i Norwegians it-systemer. Helst med Bruce Springsteen og David Bowie i ørene.

Computerworlds ansvarlig redaktør Henning Meese åpner i god Hollywood-stil konvolutten med vinneren (Foto: Pål Dimmen)

Bollinger og diplom

Juryformann Nils Molin avslørte at det var jevnt i teten, men at jurymedlemmene var enige om hvem som var den verdigste vinneren.

- Nivået har vært svært høyt. Vi satser helt klart på å gjennomføre et tilsvarende arrangement neste år, sa han engasjert.

Etter å ha brukt godt over gjennomsnittlig arbeidstid på Norwegian, kan Aanby nå med god samvittighet ta seg et glass Bollinger Champagne, og plassere diplomet trygt på hyllen. Computerworld gratulerer med utmerkelsen!

LES OGSÅ:

Finalist til Årets it-direktør: Gro Dyrnes

Finalist til Årets it-direktør: Terje Veblungnes

Finalist til Årets it-direktør: Inge Ådland

De fire finalistene svarer på spørsmål fra salen (Foto: Pål Dimmen)

Her er juryens begrunnelse:

Hans-Petter Aanby har lykkes med å forene it-strategien med forretningsstrategien - og it har blitt et strategisk verktøy for at virksomheten skal nå sine mål. It-direktøren har bidratt til å kutte kostnader, forbedret kundeopplevelsen og medvirket til å virkeliggjøre et større innovasjonsprosjekt.

Tydeligst er kanskje selskapets elektroniske bookingssystem. Gjennom systemet har flyselskapet Norwegian fått ned kostnadene med nesten 200 kroner per billett. Systemet er dessuten så brukervennlig at 85 prosent av billettene selges her. I tillegg er det en høy andel av besøkende på Norwegians nettsider som faktisk gjennomfører et kjøp.

Vi vet jo alle hvor mange ganger man hopper videre fordi man ikke finner ønsket pris eller billettype hos et flyselskap – et problem Norwegian i stor grad har løst med it.

Vinneren får lovord som leder av it-avdelingen, sine strategiske egenskaper, samt hans evne til å forutse hva som kommer rundt neste sving.

At han nyter tillitt i organisasjonen blir underbygget ved at han har fått prosjektansvaret for Norwegians siste satsing, nemlig Bank Norwegian.

Hans-Petter Aanby (t.v.) gratuleres av Nils Molin (Foto: Pål Dimmen)

Les om:

Enterprise