Her er Facebooks nye sosiale søk

Her er Facebooks nye sosiale søk

Facebook lanserer søketjeneste basert på hva du og vennene dine liker.

Facebook holdt en pressekonferanse i går, men i motsetning til hva de mange ryktene hevdet, stod ingen ny telefon på agendaen.

Mark Zuckerberg lanserte i stedet et nytt sosialt søkeverktøy som skal gjøre det enklere for brukere å søke gjennom de massive mengdene informasjon, bilder, musikk, "likes" og annen data som finnes på det sosiale nettverket, skriver vår amerikanske søsterpublikasjon TechHive.

Den nye søkefunksjonen, som har fått navnet Graph Search, er foreløpig kun på betastadiet og vil rulles ut til et par hundretusner av brukere i USA i løpet av de kommende ukene. Når vi i Norge får tilgang til søket er ikke kjent, men du kan melde din interesse for Graph Search-betaen nederst på denne siden.

Slik funker det

Facebook har alltid hatt en søkefunksjon, men Graph Search tar det til et nytt nivå blant annet ved at den er laget for å gjenkjenne naturlig formulerte setninger i stedet for bare søkeord, ifølge danske Comon.

Det betyr at dersom du vil vite hvem av dine venner som holder med det engelske fotballaget Liverpool, så skriver du bare "Friends who like Liverpool FC" i søkefeltet. Så vil du få opp en liste med alle dine venner som har trykket liker på fotballklubben Liverpools Facebook-side.

Søket kan finjusteres enda mer, slik at du kan få opp en liste over folk som holder med samme fotballklubb som deg selv på din arbeidsplass. Eller du kan bruke andre kriterier. Og det er selvfølgelig mulig å søke etter mye mer enn bare fotballklubber. Alt du og dine venner har oppført som informasjon, likt, sjekket inn på og så videre vil kunne søkes opp.

Dersom du ønsker å søke etter et spesielt type bilde på Facebook, kan du skrive inn for eksempel "Photos my friends took in Trondheim", og så vil verktøyet returnere en visning med bilder som passer beskrivelsen. Det er også mulig å gjøre et søk på alle bilder du noensinne har trykket liker på - bare søk på "Photos I like".

Facebook har typisk fungert som en måte fror folk å holde kontakten med eksisterende venner, men Graph Search vil også utvide mulighetene til å opprette nye forbindelser. Som skapt for sjekking - eller kanskje også jobbrekruttering?

Personvern-problemer?

Som alltid når Facebook ruller ut nye funksjoner, dukker det naturlig nok opp spørsmål omkring personvernet til brukerne hva Graph Search angår. Comon.dk påpeker at det finnes personvernsmessige utfordringer forbundet med funksjonen.

- For det er ikke nødvendigvis kun restauranter og fotbalklubber som du og dine venner har trykket liker ved på Facebook. For eksempel blir det tilsvarende enkelt å finne folk som har likt et spesifikt politisk parti, skriver Comon.dk.

Facebook hadde forberedt seg på dette følsomme temaet til gårsdagens lansering, og kunne fortelle at brukerne vil motta en oppfordring om å gjennomgå sine data og personvernsinnstillinger før den nye søkefunksjonen trer i kraft. Facebook understreket også at søkeresultater ikke vil vise informasjon som brukerne ikke vil at skal vises.

Enterprise