Her får vi en robot til å gråte

Her får vi en robot til å gråte

CEBIT: Computerworld gjorde Socibot lei seg. Så ble Socibot forbanna.

HANNOVER: - Nå var du slem, sier Marcus Hold, design- og produktingeniør i det lille britiske robotselskapet Engineered Arts.

Den utsendte sosiopaten fra Computerworld har akkurat fått deres siste robot, Socibot, til å grine.

Det var en smal sak.

Oppgradert

Socibot er budsjettroboten til selskapet. I motsetning til selskapets andre roboter, er det bare ansiktet som er i drift hos Socibot.

Et fellestrekk ved robotene er ansiktet. Det kan skape menneskelignende mimikk. I og med at veldig mye kommunikasjon går gjennom kroppsspråk, fungerer det greit.

Første gang ble det hele demonstrert på Cebit i fjor, via første generasjons Robothespian, som har vært omtalt på Computerworld.no tidligere.

Hold forteller at roboten skapte stor ståhei i Hannover i fjor, horder av mennesker flokket seg rundt standen for å se roboten vi valgte å kalle entertainer-boten: Den kan nemlig synge sanger, spille skuespill og imitere kjente personer.

Guide

Siden den tid har selskapet utviklet roboter som i stedet for mekaniske Ivo Caprino-aktige øyne og munn projiserer all ansiktsmimikken. Det finnes to. Nevnte Sociobot uten kropp, og en variant med kropp, som er en oppgradert Robothespian. De med kropp kan også gestikulere, men ikke foreløpig gå i ulendt terreng.

Tanken er at det skal kunne være en slags guide. Selskapet har flere kunder som bruker dem på museum - noen sågar tekniske museum, slik som eksempelvis Copernicus-vitenskapssenteret i Polen, El Museo Nacional de Cienca y Tegnologia i Spania eller paradoksalt nok Bristol Robotics Laboratory ved University of West England.

Nordisk nysgjerrighet

Andre interessenter har vært supermarkeder - at en robot rett og slett ønsker deg velkommen i døra og er i stand til å svare på et sett standarddefinerte spørsmål med ferdig programmerte svar.

Socibot, som i praksis er lam fra overkroppen og ned - og som overhodet ikke har bein, er billigere enn Robothespian, og har økt etterspørselen. Selskapet har også fått forespørsler fra nordiske land.

Hvordan fikk så Computerworld Socibot til å gråte? Vel, vi programmerte henne til det.

Lett å programmere

Da Hold gikk inn i en meny der du med dra og slipp kan sette opp hvordan roboten skal te seg ved gitte brukerinteraksjoner, deriblant hvilke ansiktsuttrykk som skal vise seg i et gitt ord i en gitt setning, hoppet Computerworld innstinktivt inn og trykket på gråte-demoknappen.

- Lets make her cry. Now lets make her angry.

- You’re so mean, sier Hold, og programmerer henne inn en lystig samtale med smil og god stemning i stedet.

Vi får håpe museum og supermarkeder ikke har vært like destruktive som Computerworld under programmeringen.

Enterprise