Her er HPs nye superdatamaskin

Her er HPs nye superdatamaskin

Apollo får økt klokkefrekvens med væskeavkjøling.

Toppmodellen i HPs nye superdatamaskinserie, Apollo 8000, har fått væskeavkjølingssystem. De luftavkjølte variantene har fått navnet Apollo 6000.

Nå er det ikke første gangen HP setter sammen og selger superdatamaskiner, men det er første gang de har en serie presentert i prislisten for dette segmentet. Målgruppen er myndigheter, universiteter og private selskaper med denne type behov.

Mye energi

Øverste ansvarlig for markedsføring av HP-servere, Jim Ganthier, sier til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste at energi er en betydelig kostnad med dette typen datamaskiner og at væskeavkjøling er det mest energieffektive.

Men denne kjøleformen er relativt lite brukt og Ganthier sier dette skyldes frykt for at væsken skal ødelegge komponenter ved lekkasje. HP mener imidlertid de har redusert risikoen ved å legge kjøleelementet i kobberrør mellom komponentene i et system de kaller lekkasjesikkert. I tillegg brukes en væske fra 3M, Novec, som ikke leder strøm.

Vann til server

IBM selger også væskeavkjølte supermaskiner, som blant annet Blue Gene og Idataplex. HPs løsning har i tillegg til kjølig væske i kobberrør på undersiden av prosessorene også en væskevegg mellom komponenter og serverrack.

Ifølge HP er en av de første kundene National Renewable Energy Lab som bruker Apollo 8000 til blant annet klimamodellering og miljøanalyse, og mer. Deres system, Peregrine, har en toppkapasitet på 582 teraflops, som kan utvides til 1,19 petaflops.

Prisen er ikke spesifisert. Modellene finnes i så mange varianter at en prisliste blir meningsløst.

Les om:

Enterprise