Her er Windows 10

Her er Windows 10

Microsofts neste operativsystem blir kanskje selskapets siste, om software-giganten får det slik den vil.

Microsoft har på en pressekonferanse tirsdag annonsert at deres neste operativsystem, Windows 10, kommer i 2015, og antagelig sent det året.

Under konferansen var det klart at det er et fokus mot bedrifter i første runde, mens Microsoft vil snakke mer om konsument-delen og selve brukeropplevelsen senere.

De store linjene i tirsdagens avsløring er at det nye operativsystemet blir bygget på en ny kodebase, altså en som vil fungere på tvers av pc og mobil. Det ser ut som om vi får en blanding av Windows 7 og 8, med fokus tilbake på skrivebordet som hovedskjerm.

Startknappen er gjenfødt, men såkalte Live-tiles vil også være tilstede.

Microsoft har igjen valgt å bruke to grensesnitt, men virker å bevege seg mer i en retning der man gjør skrivebordet mer berøringsvennlig på pc, samtidig som man åpner for et mer berøringssentrisk grensesnitt på nettbrett og telefon.

10 er det nye 9

Fram til avsløringen har det neste operativsystemet vært kjent som Windows 9 eller Threshold, men nå er altså os-et døpt Windows 10.

Grunnen, sa en talsmann for Microsoft, var å gi følelsen av en ny, frisk start, samt å poengtere at dette kanskje blir den siste, store satsningen. Det er sannsynlig at Microsoft i fremtiden vil slippe hyppigere og mindre oppdateringer til sitt operativsystem, slik Apple gjør det i dag.

Det ble ikke sagt noe om pris, men tidligere har vi hørt at Windows 10 kanskje blir gratis for Windows 8-brukere.

Windows Insider

Førstkommende onsdag vil Microsoft starte sitt Insider-program, der såkalte technical previews vil bli distribuert. Brukere vil kunne melde seg på som tidlige testere av det nye operativsystemet og gi tilbakemelding til Microsoft om ønskede endringer.

PC World kommer selvsagt tilbake med mer informasjon i de nærmeste dagene.

Les om:

Enterprise