HP-kjøp kan true IBM

HP-kjøp kan true IBM

HP er i sluttsamtaler med tjenesteleverandøren EDS om et oppkjøp verdt 13 milliarder dollar.

Både Hewlett-Packard og Electronic Data Systems har bekreftet at de er i ”langt fremskredne samtaler” vedrørende en fusjon. Ifølge Wall Street Journal har HP lagt inn et bud på 13 milliarder dollar i kontanter for den globale tjenesteleverandøren.

Avtalen vil styrke HPs konkurransesituasjon i forhold til IBM, hvor avdelingen for Global Technology Services har vært en pengemaskin for selskapet de siste årene.

- Jeg ser dette som et forsøk fra HP til virkelig å kunne ta opp kampen med IBM innen teknologitjenester og outsourcing, sier forskningsdirektør Dana Stiffler i AMR Research, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Marked verdt 3750 milliarder kroner

Markedet for it-tjenester var verdt 748 milliarder dollar ved utgangen av 2007, ifølge analyseselskapet Gartner, opp 10,5 prosent fra 2006.

IBM har den klart største markedsandelen med 54 milliarder dollar i omsetning. Selv etter fusjonen vil HP og EDS ha en samlet omsetning på 10 milliarder dollar mindre enn IBM.

HPs tjenester er hovedsakelig rettet mot produktstøtte, mens oppkjøpet av EDS vil gi de den profesjonelle tjenestedelen de trenger for å ta opp kampen mot IBM, mener Gartner-analytiker Kathryn Hale.

- Det er utrolig, og et rimelig dristig trekk av HP, sier hun til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

HP vil også kunne dra nytte av EDS’ globale nettverk for å utvide sitt tjenestenærvær, mener hun.

Opp og ned på børsen

EDS har slitt i det siste, og fusjonen kan være positiv for begge parter, mener Hale.

EDS-aksjene steg med 28 prosent da nyheten ble kjent på New York-børsen, mens HP falt med 4,7 prosent.

Enterprise