HP reddes av tjenestene

HP reddes av tjenestene

Salget av maskinvare synker kraftig, men HPs tjenestesalg avverger total katastrofe.

For Hewlett-Packard (HP) er første kvartal i finansåret 2009 nå over, og resultatene er klare. Det hele ser ikke bra ut, og resultatet ble dårligere enn hva HP hadde sett for seg.

Kort fortalt steg omsetningen med én prosent i forhold til samme periode i fjor, til 28,8 milliarder dollar. Men resultatet før skatt falt med 13 prosent, og havnet på 1,9 milliarder dollar.

Salget av maskinvare, alt fra skrivere til servere, har falt for de fleste, og HP er intet unntak. HPs Personal Systems Group, som står for salg av blant annet pc-er, har opplevd en nedgang på 19 prosent. Enterprise Storage and Servers group, som selger servere, har falt med 18 prosent. Salget av skrivere har falt med 19 prosent, og omsetningen på programvaresiden falt med syv prosent.

LES OGSÅ:

Bråstopp i serversalget

Hadde det ikke vært for at HP har vokst kraftig på salg av tjenester, hadde resultatet dette kvartalet sett mye verre ut. HP kjøpte som kjent EDS i fjor, og salg av tjenester har vokst med 116 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

At markedet generelt skal snu med det første, tror ikke HP. Men der finanskrisen går hardt ut over maskinvaresalget, kan den ha motsatt effekt på tjenestesalget. De peker på at mange firmaer er forsiktige med kjøp av ny maskinvare, og dermed kan behovet for tjenester øke.

- Ofte går tjenestemarkedet motsatt vei av der markedet går, sa administrerende direktør Mark Hurd i HP da resultatene ble lagt frem.

Nå jobber selskapet med å kutte kostnadene. Blant annet kuttes det kraftig på reisekostnader. Lønninger og fordeler for de ansatte skal også ned.

LES OGSÅ:

Spår eventyrvekst for virtualisering

Tall i milliarder dollar

Q1 2009

Q1 2008

Omsetning

28,8

28,5

Driftsresultat

3,1

2,8

Resultat før skatt

1,9

2,1

Les om:

Enterprise