HP vurderer Android fremfor Windows

HP vurderer Android fremfor Windows

Windows dominerer på mini-bærbare. Nå snuser HP på Android som nytt førstevalg.

Det er den amerikanske avisen Wall Street Journal som melder at HP i fremtiden vurderer å tilby et Android-basert Linux-system på sine mini-bærbare. Selskapet er i en testfase, og har enn så lenge ikke bestemt seg for om de vil satse på Android.

HP vurderer å droppe Windows, til fordel for Android, på utvalgte mini-bærbare. Wall Street Journal hevder de har sikre kilder for nyheten, men vil ikke utdype mer enn som så. HP har enn så lenge ikke kommentert påstandene.

Da mini-bærbare først kom på markedet var de fleste utstyrt med Linux-baserte operativsystemer, men det tok ikke lang tid før Windows XP tok over som førstevalg hos de fleste produsentene. Per i dag er rundt 90 prosent av alle mini-bærbare som selges forhåndsinstallert med Windows. Det ryktes også om at det vil kommer en versjon av Windows 7, tilpasset maskiner i dette segmentet.

Googles Android-system ble i utgangspunktet utviklet for bruk på mobiltelefoner, men ryktene har lenge svirret om at Google også jobber med en Android-versjon tilpasset mini-bærbare.

Det har allerede blitt bevist at det er mulig å kjøre Android på blant annet Asus Eee PC, men dette er gjort av entusiaster, og er dermed ikke en løsning som blir å regne som aktuell for folk flest.

Samtidig som det ryktes om HPs bytte til Android på utvalgte modeller, jobber flere andre produsenter, blant annet Qualcomm, med Arm-baserte mini-bærbare med Android som operativsystem. Mye tyder på at vi vil se flere maskiner i dette segmentet med Arm-prosessorer i tiden som kommer. Arms prosessorer er noe svakere, men har samtidig markant lavere energiforbruk enn Intel Atom, som i dag er de mest brukte i slike maskiner.

HP er i dag verdens største pc-produsent, og er i så måte en interessant plattform for Google Android. Ifølge analyseselskapet IDC ble det solgt 10 millioner mini-bærbare i 2008, og det er ventet at salgt vil bli omtrent det dobbelte i 2009.

Enterprise