HP vurderer migreringsfabrikk

HP vurderer migreringsfabrikk

HP er så sikre på at stormaskinen sakker akterut at selskapets vurderer å lage en egen fabrikk for å framskynde prosessen.

- Det finnes et absolutt et alternativ til stormaskin, som er mye billigere og som it-sjefen ikke kan la være å vurdere, sier administrerende direktør i HP Norge, Eivind Roald, til Computerworld.

Diskusjonen om stormaskinens fremtid, eller mangel på sådan, har blusset kraftig opp i IBM og HP de siste ukene, både i Norge og utlandet. Først ble stormaskinen spådd død innen 2014. Deretter slo IBM tilbake, og mente bestemt at dette ikke kom til å skje.

HP er ikke klar for å legge debatten død riktig ennå.

Egen fabrikk?

Roald forteller at HP ser en haug folk som ønsker å gå bort fra stormaskin, såpass mange at de i samarbeid med et annet selskap vurderer å opprette en egen migreringsfabrikk for å ta seg av etterspørselen.

- Min påstand er ikke at det er noe feil i å bruke stormaskin, og at det er riktig for alle å migrere over. Stormaskin har vært lenge, er en bra og stabil løsning, men teknologi som har kommet de siste ti år viser at det finnes alternative retninger som er like stabile og solide og som har en mye lavere kostnadsstørrelse. Det finnes ikke bare én retning, verden har endret seg, sier han.

- I norsk sammenheng jobber vi på tegnebrettet med 20 - 30 caser fra privat næringsliv og fra det offentlige for å få dem bort fra stormaskin. Jeg tror det første selskapet er på plass i februar. Vi har et spesialsenter for slikt i Spania, og vurderer å opprette et i Norge, sier Roald.

- Skeptikere bremser

- Dere forventer såpass?

- Ja, vi er helt sikre på at tiden fremover kommer til å gi oss nye muligheter knytet til dette. Det er en uforskammet høy kostnad på stormaskin, casene vi har gjort så langt har gitt alt fra 30 - 40 og helt opp til 70 prosent kostnadsbesparelse. I tillegg til at kompetansen er mindre og mindre tilknyttet stormaskin, så mange som kjører med det i dag kjører det med høy risiko.

Roald tror årsaken til at HPs telefonsentral ikke blir nedrent, er skeptikere som frykter at migreringsjobben medfører trøbbel.

- Det største ankepunktet er redsel for risiko. Men vi porterer bare applikasjonene over, uten å gjøre noe med dem. It-miljøer kan ikke la være å gjøre en alternativ vurdering. Jeg skulle likt å se den toppdirektøren som får vite fra sin it-sjef at sin it-sjef at alternative løsninger ikke har blitt vurdert.

Stiller seg uforstående

IBMs nordiske merkevaresjef for stormaskin, Frode Reien, kjenner seg ikke igjen i HPs beskrivelse av kundeflukt.

- Nå vi ser på hva HP snakker om, så stemmer det ikke med vår virkelighet. Det finnes selvfølgelig kunder som har flyttet en liten del av en applikasjon over, og som så blir slått som som en referanse fpr HP. I tillegg er det små kunder som ikke har vær med på utviklingen som har vært enkle å migrere over. Men det er ikke noe stort antall, og ingen store kunder. Vi vet HP har prøvd seg hos kunder i Norge, men så vidt vi vet har det ikke vært noe hell ennå, selv om det har vært god kontakt, sier han.

Han ser heller ikke HPs prisargumentasjon.

- Vi ser vel egentlig heller tvert om. Vi har Unix-servere som er ganske konkurransedyktige med HP innen samme teknologi, så der stiller vi likt. På stormaskin har vi en uovertruffen teknologi hvor vi kan konsolidere hundrevis eller tusenvis av servere til få bokser. Hvis man lager en total cost of ownership-analyse vil vi ha et mye bedre fortrinn på å konsolidere på stormaskin enn HP på grunn av vår virtualiseringsteknologi.

Frykter ikke tvekamp

- HP oppfordrer kunder til å vurdere andre alternativer enn stormaskin, frykter IBM denne oppfordringen?

- Nei. Det er sunt å vurdere alternativene og sjekke at man er på et riktig prisbilde. Det er kundens oppgave å finne det rimeligste og beste, sier Reien.

- Vi mener vi har det rimeligste og beste. Ser man på stormaskinen i innkjøp er den dyrere enn en Unix-server, tar man med totalbildet blir vi best. Én og én applikasjon vil ikke stormaskinen vinne på, men på de store investeringene, som 30 servere, vil vi antakelig komme bedre ut.

Les om:

Enterprise