HTC låser opp telefoner

HTC låser opp telefoner

Nyere HTC-telefoner vil snart åpnes opp for å gi brukerne full kontroll.

På opplåste mobiler vil det blant annet være enklere å bytte til en annen operativsystem-versjon.

Enten det gjelder telefoner, pc-er, spillkonsoller eller andre dingser som kjører et operativsystem, ligger det en oppstartsmekanisme, kalt en bootloader, i bunnen.

Det er denne som starter opp idet du slår på enheten, og som gir instrukser om hva som skal skje videre - i all hovedsak det å starte operativsystemet. I HTCs tilfelle er det denne gangen snakk om Android-telefoner.

Bootloadere er forskjellige fra enhet til enhet, avhengig av maskinvaren den er utstyrt med. Selv om Android i utgangspuntket er et åpent system, betyr ikke det at du fritt kan herje med det som du vil.

De forskjellige produsentene har nemlig sine egne tilpassede varianter av operativsystemet, samt oppstartsrutiner som er unike for hver modell. Videre er disse bootloaderne er gjerne låst, slik at brukerne ikke har mulighet til å endre hva den skal starte opp. Dermed blir det fort vanskelig å endre noe særlig på egenhånd.

Det å installere andre versjoner av Android enn selskapets egne har også tidligere vært mulig på mange telefoner, men har så langt ført med seg mye miksing og triksing for å få til. Ofte er resultatet også blitt litt så som så.

Enklere i fremtiden

I en fersk melding fra HTC sier de imidlertid at ting i fremtiden skal bli langt enklere. Selskapet velger nemlig å låse opp bootloaderne på alle sine kommende Android-telefoner, samt alle Android-telefonene de har lansert etter september 2011.

Det jobbes også med oppdateringer som skal låse opp eldre telefoner. Med en ulåst bootloader blir det langt enklere å kaste ut HTCs tilpassede Android-versjoner til fordel for andre versjoner av operativsystemet.

Om HTC holder løftet sitt om å også låse opp eldre modeller, kan det gi mang en gammel Android-telefon nytt liv. Selskapet er nemlig kjent for å tidvis være vel sent ute med oppdateringer til litt eldre telefoner, om de da i det hele tatt velger å oppdatere dem.

Les mer hos HTC.

Enterprise