Husker du dette?

Det er 20 år siden Windows 3,1 ble lansert. Her kan du lese hele historien om det klassiske operativsystemet.

Publisert Sist oppdatert

Vi skrur tilbake tiden 20 år.

1992.

Året da Wolfenstein 3D, verdens første 3D-spill, lanseres.

Bjørn Dæhlie vinner verdenscupen i langrenn for menn.

Leonard Cohen slipper sitt niende studioalbum, The Future.

Og året da Windows 3.1 ble lansert, Microsofts svar på fremtiden.

Computerworld dekker saken 20. mars:

"Microsoft har lagt ned et enormt arbeid i den nye versjonen av Windows. Hele 80 prosent av programmet er skrevet om. Resultatet er først og fremst en mye raskere Windows. Men grensesnitt (sic.) har også fått en rekke tillegg."

Microsoft lanserte Windows 3.1 rett foran snuta på IBM, som da hadde blitt storkonkurrent med sin OS/2, og som var rett rundt hjørnet med OS/2 2.0. De to, som få år tidligere levde i symbiose, sparret beinhardt mot hverandre innen grafiske brukersystemer.

"Hvorfor ta sjansen på noe som ennå er i det blå? Nå er Microsoft Windows 3.1 her med hundrevis av forbedringer," skriver Microsoft i en annonse datert 27. mars 1992, som helt åpenbart forsøker å drive ap med IBM.

Windows 3.1 kom to år etter den suksessfulle 3.0-versjonen. Egentlig var den ment å være en mindre bugfiks, men Microsoft hadde fått "helt utrolig respons" med dertil medfølgende tilbakemeldinger, og mente de måtte gjøre om på strategien.

- Windows 3.1 ble designet for å gjøre pc-en enklere for alle å bruke, sa Bill Gates i en pressemelding datert 6. april.

Fulle hus

Sikkerhetssjef i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad, forsøker å tenke seg 20 år tilbake. Han jobbet for Microsoft også da. 3.1-lanseringen var stor, erindrer han. Den fant sted på Oslo Plaza.

- Det var fulle hus på lanseringen i Norge. Det var ikke så mange sluttbrukere til stede, mere partnere. HP, Compaq, ICL og IBM. Og programvarehusene, dem var det viktig å jobbe mot. Det er de som lager løsninger for det norske markedet på toppen av Windows. Agresso for eksempel. Det var min jobb på den tiden, sier Seierstad.

- Økosystemet rundt et operativsystem er viktig.

27. mars, 1992. "Datasjefene i de store organisasjonene sitter på gjerdet," skriver Computerworld. Bank og forsikring heller mest til OS/2 på grunn av muligheten for multiprosessering. Oljeselskaper er tunge Windows-brukere. De fleste er imidlertid usikre og vil vente og se hvordan de nye versjonene blir tatt imot.

Samme måned, 20 år senere. Windows har over 90 prosent av hele operativsystem-markedet, ifølge tall fra Statcounter.

Entusiast

20. mars, 1992. Bil Gates er full av salgsargumenter for hvorfor du må gå for 3.1. Produktivitet på bakgrunn av en haug endringer. Forbedret hastighet og stabilitet, deriblant med universal printerdriver og Dr. Watson-diagnoseverktøy.

Nye muligheter og teknologier, for eksempel bedre strømbesparelse, skalerbare fonter for WYSIWYG-funksjonalitet (What You See is What You Get, mer om dette om litt senere), objektlinking (OLE) og multimedia.

Forbedret nettverksstøtte. Nye verktøy for utviklere, både Software Development Kit og Driver Development Kit med støtte for det siste heite, deriblant penn-datamaskiner (mer om dette litt senere).

Innebygget multimedia kom i 3.1.

- Multimedia var stort. Man gikk fra pling-lyder til å kunne spille av relle lyder med 8-bit Creative-lydkort, sier Seierstad.

Teknologien støttet wave-format, midi-format og video.

- Vi er på kanten av en enorm eksplosjon av multimedia i vanlig forretning, utdanning og for bruk av forbrukere, sa sjef i Windows-mulitmediagruppen til Microsoft i en pressemelding datert 6. april, 1992.

Kontorpakker

WYSIWYG kom først i Windows 3.0, men hadde gått gjennom mye forbedringer i 3.1. I skriveprogrammer som Ami Pro, Word og Write betydde dette at du via skalerbar Truetype-fontstøtte kunne justere opp og ned størrelsen på tekst i sanntid og dermed se hvordan det hele vil se ut på utskrift.

Apropos utskrift, erindrer Seierstad at det måtte jobbes mye for å fornorske tegnsettet. Skrivere anno 1992 var ikke bare enkelt, til tross for universaldriver i Windows 3.1. Etter hvert kom blant annet font-kassetter, et lagringsmedium med font-spesifikasjoner, som skapte et alternativ til datidens dyre Postscript-skrivere.

- Powerpoint kom også rundt denne tiden, og da var det egne selskaper i Oslo hvor du kunne sende inn Powerpoint-filen og få den tilbake ferdig utskrevet på dias eller fargetransparent, sier Seierstad.

Powerpoint 3.0, som ble lansert i 1992, ble for øvrig skrevet radikalt om i forbindelse med lanseringen av Windows 3.1. Porteføljen av programvare på den tide var generelt veldig forretningsorientert. Selskaper som Adobe og IBM var blant spillerne, med programmer som henholdsvis Pagemaker og Lotus. Og Microsofts egne, naturligvis, deriblant Excel med god støtte for å fremstille grafer.

"Med Word for Windows kan Gro få i stand en EØS-avtale som selv Senterpartiet vil like", skriver Microsoft i en annonse Computerworld, datert 10. april, 1992, der de i en skjermdump beviser at de har fått en ku-tegning inn i selve Word-dokumentet.

"Selv de mest innbitte motstanderne av EØS-avtalen vil sette pris på at den norske avtaleteksten på 11.000 sider blir så leservennlig som mulig." "Du kan gjøre teksten høyrejustert, venstrejustert eller sentrert - med én hånd på ryggen!"

Nettbrett

1992 markerte også startskuddet for det vi nå kjenner som nettbrett. Da kalte de det "penn-baserte systemer", og Windows 3.1 hadde via et programtillegg støtte for disse skjermene, som var på størrelse med en ringperm, du kunne trykke på den med en slags penn. Ikke helt ulikt visse padder i disse dager, med andre ord.

"Pennbaserte maskiner stiller nye krav til operativsystemet. De neste årene vil skille vinneren fra taperen i kampen mellom Go‘s Penpoint og Windows for Pen", skriver Computerworld 2. mai, 1992. Seierstad var sitert.

- Den største fordelen med Windows for Pen er at et finnes titusener av programmer, klare til bruk, sa han da.

- Ja, man var såpass tidlig ute, kommenterer han i dag.

Seiglivet

Ikke før 31. desember 1993 kom Windows 3.11. Den er til gjengjeld sett på som en revolusjon på nettverksfronten.

- I Windows for Workgroups 3.11 var internett, deling og nettverksfunksjonalitet bygget inn i operativsystemet, så du kunne koble maskiner i nettverk. Det kunne du før også, men da måtte du i så fall kjøpe nettverksprotokoller i løsvekt. Tcp/Ip var en av de dyreste, husker Seierstad.

November, 2009. 17 år etter 3.1-lansering. Microsoft dropper støtte for det grafiske systemet, som åpenbart er seiglivet. Det meldes om at systemet fortsatt er i bruk. For eksempel i diverse kassasystemer. Og i underholdningsterminalene på Virgin-fly. Og i den danske nasjonalbankens seddeltellingsmaskin.

Vi drar tilbake til 2012 igjen.

- Jeg kjenner ikke til noen systemer som bruker Windows 3.1 nå lenger, sier Seierstad.

29. februar, 2012. Micosoft slipper beta av Windows 8. 3. mai, 2012, fagdag om Windows 8. Innen utgangen av 2012 - trolig lansering av Windows.

Seierstad er i alle fall 20 år eldre enn da Windows 3.1 kom. Men fortsatt er de samme tingene viktig i forbindelse med lanseringer.

- Noe av det viktigste i Norge under lanseringen i 1992 var å lære opp forhandlere, etablere support-apparat og jobbe med utviklerne. Og sånn er det jo fortsatt, denne gangen med Windows 8, sier han.

Goto top.

(Ps. Sjekk ut http://michaelv.org.nyud.net råder en av våre lesere per epost. Java-emulering av oldschool-Windows!)

Windows 3.1

  • Windows 3.1 inneholder også endel nyheter som er direkte synlige for brukeren. De viktigste er:
  • Ny og kraftig forbedret Filemanager .
  • Forbedret OLE (Object Linking and Embeding), en teknologi som lar programmer kontrollere hverandre og arbeide sammen på nye måter.
  • Støtte for PEN, et tillegg for bruk av trykksensitive skjermer og maskiner av typen NCRs bærbare Notepad. PEN kjenner ikke bare igjen tekst, men også tegninger. Flere større leverandører, blant annet Corel, arbeider med PEN-verjsoner.
  • Multimedia-tillegget. 3.1 gir muligheter for lyd, bilde, grafikk, animasjon og video, men mye av dette er avhengig av tilleggskort.
  • «Drag and Drop», som Microsoft har kalt sin Macintosh-aktige teknikk for mere intuitiv behandling av ikoner.
  • Støtte for Truetype. Dette gir fritt skalerbare skrifttyper.
  • Enklere installasjon. 3.1 kan også installeres raskt til mange maskiner over nett.
  • Dos-vindu. Det er mulig å kjøre Dos-baserte programmene (sic.) i skalerbare vindu under Windows. Dette fungerer i teorien med selv de mest krevende applikasjonene, som Autocad 386.

Kilde: Faktaboks i Computerworld nr. 11, 1992

Les også fra 2010:

Microsoft Windows fyller 25 år