Hva skjer på Apples Back to the Mac-lansering?

Hva skjer på Apples "Back to the Mac"-lansering?

Onsdag 20. oktober holder Apple pressekonferanse. Her er forventningene.

Det har vært mye snakk om iPad og iPhone i år, men Apple har ikke glemt Mac-en. Førstkommende onsdag, den 20. oktober, holder selskapet en "special event" med fokus på først og fremst Mac. Her er noe av det vi kan forvente oss.

Mac-maskiner

Det har vært en del Mac-lanseringer i år, derfor synes de fleste å være enige om hvilken maskin som står først på oppgraderingslista. I april kom nye MacBook Pro-modeller, og i mai ble ny MacBook lansert. I juni introduserte Apple ny Mac mini, og i juli kom det splitter nye iMac-er og Mac Pro. Da gjenstår bare MacBook Air, som ikke har fått oppmerksomhet siden juni 2009.

Det ryktes at en ny MacBook Air vil komme i en mindre 11,6-tommers versjon med mer strømsparende prosessor. Det har også vært snakk om endringer i selve bærbar-kabinettet, for å få plass til større batteri og styreflate i glass.

Mac-operativsystem

I sin "Back to the Mac"-invitasjon lover Apple en sniktitt på neste versjon av Mac-operativsystemet som mest sannsynlig vil få navnet OS X Lion. Et sannsynlig scenario er at vi får et par demonstrasjoner av det nye operativsystemet samtidig som Apple forteller oss hvilke videre planer de har for Mac-plattformen. Selve lanseringen vil nok ikke skje før i 2011 en gang.

Så hva kan vi vente oss i neste versjon av Mac OS X? Et nytt grensesnitt er ganske trolig. Apple har gjort flere endringer i brukergrensesnittet i programmer som iTunes og QuickTime det siste året, noe som kan indikere at hele operativsystemet vil få den samme overhalingen. Kanskje vi får se en oppdatert Finder med faner. Det har også vært snakk om multitouch-funksjonalitet utover Apples styreflater - for eksempel en iMac touch med berøringsskjerm.

Mac-programvare

iLife og iWork: Apple har ikke gjort noe store endringer til iLife og iWork siden januar 2009, da iLife'09 og iWork'09 ble lansert. Apple oppdaterer vanligvis disse produktene i forbindelse med en ny versjon av OS X, og ryktene om oppgradering har gått lenge. 9to5mac rapporterte torsdag at Apples butikker begynner å gå tomt for iLife-pakker. I løpet av oktober slipper Microsoft Office 2011 for Mac, en direkte (og mer oppdatert) konkurrent til Apples iWork.

iChat med FaceTime: I sommer introduserte Apple videosamtalefunksjonen FaceTime i iPhone 4. I september gjorde selskapet det samme med iPod touch. Det er nå ventet at FaceTime også kommer til Mac, i form av en oppdatering av nettpratprogrammet iChat. Å gjøre FaceTime-samtaler tilgjengelig for andre enn iPhone og iPod touch-eiere er nødvendig for funksjonens suksess. Apple har lovet å gjøre FaceTime til en åpen standard som andre kan ta i bruk, men foreløpig er det stille på den fronten.

Apples kommende arrangement går av stabelen onsdag 20. oktober klokken 19 norsk tid. Macworld.no vil selvsagt holde dere oppdatert på hva som skjer.

Enterprise