Hva er status for Windows 8?

Hva er status for Windows 8?

Under et lag av vedtatte fakta om Microsofts neste OS ligger en dam av rykter og spekulasjon. Vi dykker ned.

Bare Microsoft vet hvordan neste versjon av selskapets Windows operativsystem vil se ut og hva det skal hete, men det kan være store endringer i emning for operativsystemet som omtales som "Windows 8”, skriver PC Worlds nyhetstjeneste.

LES OGSÅ:

Tavle-pc med Windows 7

På årets Consumer Electronics Show i Las Vegas, annonserte Microsoft at Windows 8 vil støtte system-på-en-brikke arkitektur ved å bruke ARM-prosessorer. I motsetning til x86-arkitekturen som brukes i dagens Windows-baserte bærbar- og stasjonær-pc-er, brukes ARM-baserte brikker oftest i mindre kraftige enheter som tavle-pc-er og smarttelefoner.

I sin hovedtale på CES, sa Microsoft-sjef Steve Ballmer at ”denne annonseringen handler om å åpne døra for nye maskinvareklasser og nye silisium-partnere for Windows, slik at et størst mulig spekter av forskjellig maskinvareprodukter kan komme på markedet”, skriver PC Worlds nyhetstjeneste.

Med andre ord, Windows skal ikke lenger bare være for bærbar- og stasjonær-pc-er.

Faktiske fakta

Microsofts ARM-annonsering er den eneste offisielle detaljen selskapet har fortalt om Windows 8. I tråd med dette har Microsoft nevnt Nvidia, Qualcomm og Texas Instruments som silisium-partnere, slik at Windows-maskiner bygget på deres lav-energi-plattformer er sannsynlig. Ved en dataarkitektur-konferanse i London i fjor, oppmuntret Microsoft ideen om å gjøre Windows mer virtuell, med mulig lagring av applikasjoner, data, Windows-innstillinger, og deler av selve operativsystemet i nettskyen.

Rykter

I juni i fjor ble en serie lysbilder lekket som angivelig viser plantegninger for Microsofts neste operativsystem. Lysbildene alene viser ikke tydelig funksjonaliteten i Windows 8, men de gir en pekepinn på hvor Microsoft er på vei, særlig ettersom andre rapporter har bekreftet dem. Et lysbilde snakker for eksempel om et operativsystem som følger brukerne der de er; isteden for å være låst til maskinvare, kan brukere forflytte seg mellom stasjonærmaskiner, bærbare maskiner og nettbrett, alt ettersom hva som er mest praktisk.

LES OGSÅ:

Windows 7 SP 1 er lekket

Et annet lysbilde omtaler en tilbakestillingsknapp som lagrer applikasjoner og innstillinger, mens virus og andre problemer renses bort. Dersom data og applikasjoner lagres i nettskyen, kan slik funksjonalitet være en mulighet, skriver PC Worlds nyhetstjeneste.

Når det gjelder Microsofts mål om ”øyeblikkelig på”-funksjonalitet, har blogger Manan Kakkar oppdaget et Microsoft-patent for en ”hypervisor” – en annen virualiseringsmetode – som deler operativsystemet opp i én generell del, samt en rekke smådeler spesialtilpasset til for eksempel tv-er og nettbrett. Kakkar skriver at disse delen kan slås på umiddelbart, selv om den generelle delen av OS-et tar 30 sekunder å starte.

Spekulasjoner

Hvis man lurer på om Windows 8 virkelig kommer til å bli noe radikalt forskjellig i forhold til forgjengerne, kan man vurdere denne uttalelsen som i et kort øyeblikk lå ute på en Microsoft utviklerblogg i 2009:

- Et minimum som folk kan ta for gitt er at den neste versjonen vil være noe totalt forskjellig fra det folk vanligvis forventer av Windows... temaene som har vært diskutert reflekterer virkelig hva folk har ønsket seg i årevis, og kommer til å forandre hvordan folk tenker om pc-er og hvordan de brukes. Dette er pc-ens framtid.”

Microsoft fjernet blogginnlegget raskt, som for å slette beviset.

Overblikk

Det er på det rene at Microsoft virkelig ønsker å lage et operativsystem som er skalerbart mellom ulike enheter. Støtte for ARM danner grunnlaget, og nettskytjenester kan være en del av reisverket. Utfordringen for Microsoft blir å bevare selve Windows-opplevelsen og kompatibiliteten intakt, samtidig som selskapet forfølger sine høye ambisjoner.

LES OGSÅ:

Slutt for XP

Microsoft sikter angivelig mot lansering av Windows 8 i 2012. Tror du selskapet har fått brikkene på plass på den tiden?

Les om:

Enterprise