Hva trenger kundene?

Hva trenger kundene?

UKENS IT-SJEF: Asle Fossberg har lang fartstid hos Politiet, og har akkurat startet som daglig leder i IKT Agder IKS, som er ansvarlig for it i tre kommuner og en fylkeskommune.

- Hva er den viktigste utfordringen i jobben din akkurat nå?

- Akkurat nå ser vi på konsekvensene av problemene i telefonisentralen som kom etter en nødtest i helgen. Men egentlig bør jeg holde meg til strategi og handlingsplanen, for å synliggjøre driften og gi riktige strategiske råd på ikt-siden til kundene våre, kommunene Arendal, Grimstad, Froland og Aust-Agder fylkeskommune.

Vi er det første interkommunale selskapet som leverer en to nivå-løsning, altså både kommuner og en fylkeskommune. Jeg har en visjon om at vi skal kunne være i stand til å få flere kommuner som kunder, men det er opp til eierne. Men porteføljen vår skal inneholde de it-produktene som er gode nok også for andre å velge oss som leverandør.

- Hva foretrekker du, Microsoft eller Linux?

- Jeg er veldig pragmatisk. Vi drifter på Microsoft-platform, men vi er teknologiorientert. Det betyr at vi følger med på Linux-teknologi hele tiden, og kommer til å velge det når det passer. Vi har konkrete planer i prekvalifisering for noen prosjekter, hvor vi kan tilby våre produkter basert på åpne standarder. Vi må vurdere det ut fra kravene. Vi må tenke strategisk. Hva trenger våre kunder om 2 år, om 3 år, og om 5 år?

- Outsourcing, plage eller saliggjørende?

- Outsourcing er strategisk, det kan gå begge veier, både inn og ut av selskapet. Det er ikke svart eller hvit, noe kan outsources, noe kan innsources. Bevisstgjøring på sourcing er viktig i veivalg. Vi ser på dette i bredden. Vi ser på alle segmenter innefor drift, kommunikasjon, osv. Hvorvidt har vi kjernekompetanse på dette? Kanskje andre kan gjøre det bedre enn oss? Det handler om strategi, ikke om prinsipper.

- Hva bruker du mest tid på i jobben?

- Jeg er ansatt for å lede en ikt-bedrift, men har bare jobbet her litt over en måned. Så jeg driver mye med kartlegging av kundenes behov. Jeg kommer til å bruke mye tid på å se hvordan kommunene kan bruke it strategisk.

- Hvordan blir it brukt strategisk?

- Eierne, altså kommunene og fylkeskommunen, er veldig opptatt av strategisk bruk av it. For eksempel hele kunnskapsløftet er veldig viktig. Vi ønsker ikke bare å være leverandør, men også bidra til at dette strategiske gir samfunnsverdi, for elevene, og for lærerne. Men i hele det offentlige er it en viktig bidragsyter av rasjonaliseringen. It skal skaffe de riktige verktøyene for å fornuftiggjøre hverdagen for de ansatte.

- Hvem skal svare på disse spørsmålene neste gang?

- Jeg sender stafettpinnen til it-sjefen i Politidirektoratet, Geir Smith-Meyer Johannessen.

Les om:

Enterprise