- Hvem i all verden er Justin Bieber?

- Hvem i all verden er Justin Bieber?

Google-direktør Jan Grønbech forvirres av Norges mest ettersøkte.

- Jeg spurte på kontoret; hvem i all verden er Justin Bieber, og ble pepet ut av kvinnene på kontoret, sier Jan Grønbech, norgessjef i Google.

I går kunne han presentere hvilke ord som er søkt mest i Norge i søkeåret 2010. Blant personer er det altså den kanadiske 94-modellen av en popartist, Justin Bieber, som har økt mest i Googles statistikk for Norge.

Andreplassen, Rachel Nordtømme, har derimot Grønbech, som blant annet stiller som frivillig arbeidende under Holmenkollenrennet, full oversikt over hvem er.

- Det er dama til Petter Northug. Hun er selv sportsutøver, forklarer han de framøtte, ikke alltid like sportsoppdaterte teknologijournalistene.

Dermed slår Nortømme kjæresten sin Northug, som er den 6. mest økende personen søkt i Norge. For også å ha nevnt tredjeplassen, innehas den av Cheryl Cole.

Grønbech slutter aldri å forbause seg over 9. plassen på personlista, som har vært en årlig gjenganger, Shakira:

- Shakira har jo vært på topplista siden 1972, fleiper han.

Rulettforvirring

Bieber dukker også opp i den mer generelle lista over ord som har økt mest søkemessig i Norge, på en fjerdeplass. Her må den unge mannen se seg slått av Apples Iphone 4, på tredjeplass, og Ipad, på andreplass. Førsteplassen har Chatroulette kuppet.

- Hva er det? spør en av seniorteknologiournalistene.

- Jeg tror det er et VGTV-program, der kjendiser sender tekstmeldinger til tilfeldige folk i telefonlista, svarer Grønbech, men må se seg korrigert av en yngre journalist som gjerne vil oppklare mysteriet:

- Det er en videochattjeneste der du kobles opp mot en tilfeldig samtalepartner. Den er kjent for at rundt fire av fem du treffer enten er nakne, pedofile eller noe verre, sier journalisten.

Usunt, med snev av sunnhet

I matvanene er det i all hovedsak søkeord som ville fått hårene til å reise seg på Dr. Fedon Lindeberg og som ville gitt Anna Anka et mentalt sammenbrudd. Lista toppes av cupcakes, og fra og med tredjeplass følger henholdsvis oreokake, muffins, ostekake, focaccia, hamburger, vårruller, hjemmelaget is og snickerskake.

Med andreplassen innehas av et sunnere alternativ, det gode, gamle knekkebrødet.

Innefor økonomi øker søkerordet valutakalkulator mest, ordet sparebank nest mest og ordet skattelistene kommer på tredje.

- Jeg skulle helst sett at skatteliste-ordet kom litt lenger ned på rangeringen, men det er nå meg, sier Grønbech.

Google har også rangert søkene som er mest populære innefor gitte kategorier. I totalen er det ikke så fryktelig spennende, Facebook, Google, Youtube, Finn.no og VG ligger i nevnte rekkefølge på topp fem – Grønbech mistenker det kan ha noe med adressebaren i nettleserne å gjøre, og at disse noen ganger tolker det som er ment som adresser som søk.

Innen kategorien reise er det henholdsvis hotell, Norwegian og Gardermoen som er mest populære. Videre følger NSB, London og SAS.

- Det er ikke noe rart at NSB ligger høyt, folk må jo sjekke hva som skjer med toget sitt, kommenterer en av de oppmøtte teknologijournalistene.

Her er topp ti som øker mest i Norge:

  1. Chatroulette
  2. Ipad
  3. Iphone 4
  4. Justin Bieber
  5. Skattelistene 2009
  6. Gule Sider
  7. Chrome
  8. Google Maps
  9. Wikileaks
  10. HTC
Enterprise