Hvorfor velge 64-bit Windows 7?

Microsoft tror de fleste vil velge 64-bit-versjonen av Windows 7. Hvorfor bør du velge det - eller ikke?

Publisert Sist oppdatert

Microsoft har uttalt at de tror de fleste vil velge 64-bit-versjonen av Windows 7, dette med bakgrunn i at flere trenger mer minne.

Med et 32-bit operativsystem vil man kunne adressere opptil 4 gigabyte minne. I praksis vil man normalt sett ikke få utnyttet mer enn 3 til 3,5 gigabyte avhengig av systemkonfigurasjonen, ettersom flere andre enheter i pc-en også benytter dette adresseområdet - for eksempel grafikkort. I svært avanserte systemer kan man også risikere å utnytte under 3 gigabyte.

Det er ikke bare Windows som har en slik begrensning. Dette vil også gjelde for Linux, ettersom begrensningen er knyttet til maskinvaren.

Ikke bare maksimalmengden minne er en begrensning, men også hvor mye minne en applikasjon kan bruke. I utgangspunktet kan et 32-bit-program kun benytte opptil 2 gigabyte minne, men det finnes visse løsninger som gir mulighet for opptil 3 gigabyte under 32-bit. Dette er imidlertid avhengig av at utviklerne av programmet har tatt hensyn når programmet ble laget.

Denne pc-en har 4 gigabyte minne installert, men kun 3,25 gigabyte er tilgjengelig for Windows.

LES OGSÅ: Guide: Velg riktig pc-minne

Med de minneprisene man har i dag kan det være attraktivt å utstyre en pc med mye minne. For en vanlig stasjonær pc blir 8 gigabyte minne heller ingen stor investering i forhold til hva mange vil ha igjen for det. 8 gigabyte minne til en stasjonær pc med DDR2-minne koster i dag 800-900 kroner hvis pc-en har fire minnesokler.

For bærbare pc-er blir det dyrere. Per i dag koster 4 gigabyte DDR2-minnemoduler for bærbar rundt 1 500 kroner - 8 gigabyte vil med andre ord bli rundt 3 000 kroner. Har man en ny bærbar som benytter DDR3-minne blir prisen for to 4 gigabyte-modeller rundt 5 000 kroner. Vi tror imidlertid prisene her kommer til å redusere seg raskt etter hvert som dette blir mer aktuelt å bruke. Samtidig trenger man en ganske ny bærbar for å ha støtte for mer enn 4 gigabyte minne.

Mye minne er ikke aktuelt bare for tunge applikasjoner. Et overskudd av minne betyr også at Windows kan sette opp en større systemhurtigbuffer, hvor operativsystemet lagrer blant annet filer og data som nylig har vært i bruk. Det er generelt høy sannsynlighet for at data som nettopp har vært brukt skal aksesseres på nytt. Å da måtte hente filene fra disk eller gjøre proseseringer på nytt reduserer ytelsen kontra en rask aksess mot minne.

64-bit-problemer

Problemet så langt med å velge 64-bit-versjonen av Windows har vært kompatibilitet i forhold til programvare og drivere til eldre utstyr. Riktignok har dette etter hvert blitt veldig mye bedre, og de færreste vil i dag oppleve problemer. 64-bit-versjonen av Windows Vista og Windows 7 vil kunne kjøre de aller fleste eldre 32-bit-programmene uten problemer. Det som kan gi problemer er enkelte typer systemverktøyprogrammer, ettersom det er en del underliggende forskjeller i 32- og 64-bit-versjonen av Windows. Men igjen, for nyere programmer er det sjeldent problemer.

Benyttes 32-bit-programmer vil det fortsatt være begrensninger for hvor mye minne applikasjonen kan utnytte, men har man mye minne trenger den ikke dele minneressursene med andre programmer. Med andre ord vil man også med 32-bit-applikasjoner kunne få utnyttet at 64-bit Windows støtter mer minne.

Når man nå får økt fokus på 64-bit-versjonen av Windows tror vi også programvareutviklere, og maskinvareprodusenter for den saks skyld, i større grad vil sjekke at løsningene sine fungerer under 64-bit.

Problemløsning

Hva om man er avhengig av en applikasjon som ikke fungerer under 64-bit-versjonen av Windows? Løsningen kan for noen være å benytte en virtuell maskin. Microsoft har sin egen Virtual PC-løsning. Om dagens versjon vil fungere under Windows 7, vet vi ikke. Vi vet heller ikke om Microsoft vil komme med en ny versjon. Virtual PC har for Vista vært gratis hvis man har versjonene Vista Business, Enterprise eller Ultimate. Et annet gratisalternativ er Suns VirtualBox.

En virtuell maskin kan man kort forklare som at et program "emulerer" en separat pc. På denne pc-en, som har en harddisk bestående av en fil eller en separat disk/partisjon, kan man installere en annen versjon av Windows.

LES OGSÅ: Slik setter du opp en virtuell maskin

Hvem kan kjøre 64-bit?

For å kjøre 64-bit-versjonen av Windows Vista eller Windows 7 trenger man et x86-prosessor med 64-bit-utvidelse. Den første prosessoren med dette var Athlon 64, som ble lansert våren 2003. Ikke så lenge etterpå kom det oppgraderte Pentium 4-modeller med 64-bit-utvidelse. Intel Pentium D og Core 2 Duo/Quad og AMDs nye Phenom-serie er også 64-bit. AMD og Intel har en god stund også hatt 64-bit-utvidelse for mange av sine "budjsettprosessorer", altså Celeron- og Sempron-seriene.

På bærbare pc-er har AMDs Turion og Sempron 64-bit-utvidelse, og Intels Core 2 Duo. Første generasjon Core-prosessorer fra Intel til bærbare, Core Duo og Core Solo, hadde ikke 64-bit-utvidelse.

Hvis man sier at Windows 7 primært vil være aktuelt for de som har en pc som er tre år eller nyere, vil en svært stor andel av disse maskinene ha muligheter for å benytte 64-bit-versjonen.

Hvor mye minne støttes?

Trolig vil forskjellige versjoner av Windows 7 støtte ulike minnemengder. Hva de endelige spesifikasjonene vil være, vet vi ikke. For Windows Vista Home Basic er det 8 gigabyte, for Home Premium er det 16 gigabyte. For Business, Enterprise og Ultimate er det 128 gigabyte. Det er dermed grunn til å tro at også for Windows 7 vil Home-versjonene støtte mindre minne. Med det sagt skulle 16 gigabyte holde lenge for de fleste som Home Premium er aktuelt for.

8 gigabyte minne til en stasjonær pc koster i dag rundt tusenlappen hvis man velger å bruke fire modeler på 2 gigabyte hver. 8 gigabyte i form av to moduler blir i overkant av 2 500 kroner.

Andre fordeler?

64-bit betyr mer enn støtte for mer minne. I enkelte sammenhenger betyr det også raskere prosesseringsytelse. Microsoft har også hatt en strengere drivermodell for 64-bit-versjonen av Windows, hvilket skal kunne gi bedre stabilitet. For vanlige brukere er det få programtyper der man rent prosesseringsmessig vil ha store fordeler. Et aktuelt område er imidlertid tung kryptering, for eksempel for kryptering av harddisker.

Hva bør du velge?

Når Windows 7 kommer vil 64-bit-versjonen være å anbefale for de fleste, rett og slett fordi full utnyttelse av 4 gigabyte minne eller mer vil være aktuelt for de fleste. Mer og mer programvare er også tilgjengelig i 64-bit-versjoner nettopp fordi de kan utnytte den ekstra minnekapasiteten. For eksempel siste versjon av Adobe Photoshop, CS4, installeres automatisk i en 64-bit-optimalisert versjon under 64-bit Windows.

Før man kjøper ekstra utstyr til pc-en kan det imidlertid være aktuelt å sjekke om det det finnes 64-bit-drivere. Ut i fra det vi kan forstå vil 64-bit-drivere for Vista ofte fungere under 64-bit-versjonen av Windows 7, eller at produsenten bare må gjøre små modifikasjoner i driveren. Har et produkt 64-bit-driver til Vista i dag, er det trolig også svært høy sannsynlighet for at produsenten vil ha 64-bit-drivere til Windows 7.

LES OGSÅ: Guide: Slik oppgraderer du din bærbare