IBM avviser åpne databaser

IBM avviser åpne databaser

Selskapet tilbakeviser tidligere uttalelser om at det kommer frikode-versjoner av DB2.

IBM uttaler nå at det ikke foreligger planer om å gjøre databasen DB2 til et åpen kildekode-produkt.

Tidligere har en IBM-direktør i Storbritannia uttalt at det kan bli nødevendig å gjøre kildekoden for DB2 åpen tilgjengelig.

Chris Livesey, IBMs direktør for programvare for informasjonsadministrasjon i Storbrtiannia uttalte til en journalist i nettavisen ZDNet UK at endrede vilkår i databasemarkedet kunne tvinge fram en åpen kildekode-modell for DB2.

- Vi har en lett-versjon av produktet tilgjengelig gratis, som er et skritt i retning av å tilgjengeliggjøre kjerneteknologien, sa Livesey med henvisning til databaseprogrammet DB2 Express-C.

- IBMs meritter i frikode-markedet viser at vi har vært svært klare på at vi vil føre an i dette markedet [....] I tiden framover, og etter hvert som økonomien i dette blir tydeligere, vil alle måtte knytte seg sterkere til åpen kildekode. Vi er på god vei dit, sa IBM-direktøren.

- Njet

IBM er bredt ansett som den ivrigste av de store kommersielle støttespillerne for Linux og åpen kildekode-teknologi. En rekke produkter er "frikodet", som Cloudscape Java-databasen, utviklingsverktøyet Eclipse og kontorpakken Lotus Symphony. IBM har også utviklet proprietære versjoner av frikode-programmer, særlig fra Apache Software Foundation.

Men i en epost sendt til Computerworlds nyhetstjeneste mandag, er kontrameldingen ikke til å ta feil av:

- IBM har ingen planer om DB2 på åpen kilekode, er den utvetydige meldingen fra IBMs talskvinne.

DB2 kom i sin første stormaskin-versjon for 25 år siden og finnes nå i en rekke versjoner for ulike maskinvareplattformer. Ifølge tall fra analyseselskapet Gartner er IBM verdens nest største database-leverandør målt i omsetning, etter Oracle og før Microsoft.

Les om:

Enterprise