IBM er fortsatt patentkongen

IBM er fortsatt patentkongen

Satte ny rekord i fjor. - Norske bedrifter må bli flinkere, sier Patenstyret.

IBM satte en ny personlig rekord i 2010, og topper listen over bedrifter med nye it-patenter for 18. året på rad.

På andreplass ligger Samsung, deretter følger Microsoft.

2010 var et toppår for Store Blå, som ivrig registrerte 5.896 patenter. Dette er første gang et selskap registrer mer enn 5000 patenter i løpet av et år, skriver selskapet i en pressemelding.

Til sammenligning brukte IBMs forskere 50 år på å nå de første 5.000 patentene, fra selskapet ble grunnlagt i 1911 og det første hullkortpatentet.

Erstatning

I Norge er det Patentstyret som forvalter nyvinningene, og innvilger mellom 2.000-2.500 patenter hvert år.

Ifølge bransjesjef i patentavdelingen, Olav Aasen, er det vanskelig å skille ut rene it-patenter, de kategoriseres etter bruksområde.

- Vi får inn en del, men det er klart mer prioritert i USA. Der registreres det rundt 150.000 patenter i året, sier bransjesjefen.

At norske selskaper i mindre måte er opptatt av patenter har å gjøre med sammensetningen av markedet, mener Aasen.

Et lite land med et marked som stort sett er rettet innad. Dessuten er erstatningskravene i USA mye høyere, noe som bidrar til at selskaper registrerer sine funn mye raskere.

Bør bli bedre

- Men det har også litt med bevisstheten å gjøre. I Sverige ligger antallet registrerte patenter langt høyere, opp mot det dobbelte som her til lands, målt per innbygger. Men det svenske markedet har alltid vært mye mer internasjonal rettet, sier Aasen.

- Bør vi se mer til Sverige?

- Ja, norske bedrifter kan bli bedre på dette her. Vi må ikke glemme at med en gang et produkt kommer på utenlandske markeder, møtes det av mye konkurranse av aktører som beskytter seg. Da kan det være fornuftig å ha registrert sine nye funn, mener Aasen.

Øker ytelse

IBM har lenge satset på grunnforskning og innovasjon som en forutsetning for vekst og utvikling av selskapet. Store Blå bruker rundt 6 milliarder dollar årlig på forskning og utvikling.

Noen av oppfinnelsene som ble patentert i 2010 var blant annet:

  • En teknikk for å bruke sensorer i vanlige harddisker til å detektere seismisk aktivitet for å fremskynde redningsarbeidet
  • Bruk av lyssignaler som kommunikasjonsmetode mellom databrikker istedenfor elektriske signaler, noe som kan øke ytelsen til it-systemene markant

7000 oppfinnere fra 29 land stod bak årets patentrekord. 22 prosent av oppfinnelsene kom fra land utenfor USA, hvilket er en markant oppgang fra tidligere år.

Topp 10 liste:

1 IBM 5.896
2 Samsung 4.551
3 Microsoft 3.094
4 Canon 2.552
5 Panasonic 2.482
6 Toshiba 2.246
7 Sony 2,150
8 Intel 1.653
9 LG Electronics 1.490
10 HP 1.480

Kilde: IFI CLAIMS Patent Services

Enterprise