IBM kjøper kostbar BI-partner

IBM kjøper kostbar BI-partner

Store Blå punger ut 1,2 milliarder, og legger nye analyseverktøy inn i sin programvare.

IBM har utvidet sin satsing på BI (Business Intelligence) ved kjøp av selskapet SPSS for 1,2 milliarder dollar.

SPSS er spesialisert i analytiske verktøy for å spå utviklinger, og kombinerer historiske data med data-mining for å se på trender. Det kan hjelpe bedrifter å tjene mer penger ved å være utviklinger i forkant.

Selskapets CRM- og data-mining-verktøy brukes i et bredt spekter av aktiviteter, blant annet i finansielle tjenester for å beholde kunder, for å bekjempe kriminalitet eller å finne beste plassering for en ny fabrikk.

Franchise

Hovedkvarteret til SPSS ligger i Chicago, og selskapet har mer enn 40 kontorer rundt om i verden, med over 1200 ansatte. SPSS Norway AS ble etablert 1. januar 1999, og har syv stykker i staben.

- Noen land, blant dem i Norge, har en franchise-modell. Det betyr vi har norske eiere, sier forretningsutvikler Kjetil Kalager i selskapet til Computerworld.

Kalager er usikker hva IBMs oppkjøp har å si for selskapets norske virksomhet. Selskapet har en overvekt av kunder innen offentlige etater, forskning og utdanningsinstitusjoner, men har sterk vekst innen teleselskaper, bank/finans og retail. Dette er konkurranseutsatte bransjer som vi ser kan ha stor nytte av verktøy til CRM og datamining.

- Dette er såpass fersk at det vanskelig å si noe konkret. Men ser vi på hvordan IBM har behandlet andre overtagelser, som for eksempel Cognos, er det ingen grunn å tro at vi skal endre mye på virksomheten vår med det første, sier Kalager.

Flere oppkjøp

IBM er dedikert å utvide BI-programvare. I mai kjøpte Store Blå Exeros, for en ikke oppgitt sum, og tidligere i år ble Cognos kjøpt for fem milliarder dollar.

IBM ser på denne typen programvare som viktig for all slags analyse og konsulenttjenester, et område med vekst. Nylig startet IBM Global Services en divisjon for forretningsanalyse og konsulentoptimalisering. Ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste kan noen av ekspertene i Cognos og SPSS finne veien dit.

Avtalen må godkjennes av aksjonærene før den kan gjennomføres.

Les om:

Enterprise