IBM med talegjenkjenning på hindi

IBM med talegjenkjenning på hindi

Pc-brukere i verdens største outsourcingsland, India, kan snart betjene datamaskiner på sitt morsmål.

Programvare for talegjenkjenning fra IBM kan også forstå tale på hindi. Dermed kan en av Indias hovedspråk oversettes til tekst.

Hindi snakkes av omkring 200 millioner mennesker, og er andrespråk for ytterlige 300 millioner. Språket regnes sammen med det nært beslektede språket urdu som det tredje største språket i verden.

Den indiske regjeringen og lokale myndighetskontorer har lenge oppfordret til å bruke lokale språk i datateknologi, men utviklingen av for eksempel tastaturer til indisk har vist seg vanskelig.

Devnagri-alfabetet, som brukes i Hindi, har over 40 grunnkarakterer og ytterligere tolv tegn til å modifisere bokstavene.

LES OGSÅ: Innfører talegjenkjenning på sykehus

IBM baserer sin teknologi på talegjenkjenning, fordi det er enklere og mer anvendelig for de fleste indere, som enten er halvanalfabeter eller ikke er vant til tastatur.

Kjerneteknologien kan brukes i applikasjoner som innføring av data, tekstbehandling, og epostbehandling. Programvare kan også brukes til å betjene datamaskinen med interaktiv stemmerespons for telefoni.

Og fordi programvare støtter Unicode, kan den integreres i programvare fra blant annen Microsoft.

Ifølge IBM kan programmet gjenkjenne mellom 80 og 95 prosent av alle ord. Hva programvaren betyr for India som outsourcingsland, nå som enda flere kan betjene datasystemer, er ikke beregnet.

LES OGSÅ: Microsoft med telefoni og talegjenkjenning

Les om:

Enterprise